Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaägare stämmer Ludvika kommun

Annons

En familj boende i Ludvika kommun har skickat in en stämningsansökan till Statens VA-nämnd, en special domstol för tvister mellan kommuner och enskilda i VA-frågor, där de stämmer Ludvika kommun.

Detta sedan de fått vattenskador som orsakats av ett stopp i det kommunala avloppsnätet.

Det var i april 2001 som ett brunnslock orsakade en översvämning som i familjens fall innebar att deras källare fylldes med vatten. Som mest 15-20 centimeter enligt stämningsansökan till Statens VA-nämnd.

Under lång tid har familjen försökt få ersättning från Ludvika kommun för skadorna som uppstått samt självriskkostnader.

I sin stämningsansökan vill de att kommunen ska betala 59 680 kronor plus ränta från och med datumet när skadan skedde. Familjen vill också ha 18 400 kronor för självriskkostnaderna.

Kommunens va-chef Tommy Brolin konstaterar att kommunens försäkringsmäklare i höstas kom fram till att skadan inte täcktes av kommunens försäkringsbolag.

- Det var snösmältning som orsakade att ett brunnslock ramlade ner i ledningen. Skador orsakade av nederbörd, och dit räknas även snösmältning, är undantagna i försäkringen

- Men vi erbjöd oss att betala självrisken och gjorde det till flera andra boende, säger Tommy Brolin.

Utgången av VA-nämnden vågar han inte sia om. Men svaret kommer att visa väg i framtida ärenden.

Mer läsning

Annons