Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villa med pampiga salonger

Annons

Villa Bergalid är uppförd i italiensk nyrenässans med en boyta på cirka 500 kvadratmeter.

När frimurarsamhället i Falun förvärvade Villa Bergalid år 1922 blev det ombyggnad av övre våningen och souterrängvåningen till lämpliga logelokaler.

I dag är det frimurarlogen Gustaf Wasa som bedriver verksamhet i Bergalid.

Men det är inte bara frimurarsällskapet som huserar i villa Bergalid. Villan har blivit mycket populär för olika festligheter som bröllop, födelsedagskalas med mera.

Uthyrningen är en viktig del för ekonomin, pengar som behövs för att hålla villan i trim.

Mycket i Villa Bergalid ser ut som de gjorde förr, bottenvåningen liksom byggnadens exteriör har bibehållits i ursprungligt skick, liksom en hel del av originalinredningen och inventarier, berättar Sven-Erik Malmeblad, granne med Bergalid och frimurare sedan lång tid tillbaka.

Sven-Erik visar oss runt i den vackra villan. Första anhalten är hallen, det stora blickfånget är den magnifika trappan till övervåningen med trappsteg av gjutjärn och räcke av smidesjärn. De två trappdelarna är försedda med var sin riddarstatyett.

Det andra blickfånget är den öppna spisen i polerad kalksten med reliefer av bergverkssymboler, samt en tomte huggen i sandsten med gröttallrik i knäet och slev i handen - gruvdriftens symbol var älskad av Ljungberg.

Till vänster promenerar man rakt in i Ljungbergs arbetsrum, som i stort sett är i det skick som det hade under den stora Bergslagschefens tid.

Rummet intill är det så kallade kungarummet, här finns oljemålningar av flera kungar, bland andra Gustaf VI Adolf, Gustav V, och Carl XVI Gustaf, frimurarordens högsta beskyddare.

Rummet var även fru Ljungbergs sällskapsrum, här finns inga inventarier från svunna tider kvar.

Nästa anhalt är festsalen, som ursprungligen var uppdelad i Vita salongen och Blomsterrummet".

Salongen är jämte hallen och matsalen husets mest genomarbetade och påkostade rum.

Speglar på väggen, stora fönster och högt i tak, medverkar till att rummet är mycket ljust och trevligt. Och från fönstren kan man titta på den storslagna utsikten.

Från festsalen går färden vidare till matsalen, som i sin påkostade form är helt bevarad från Ljungbergs tid beträffande inredning och möblemang.

Övervåningen består av logelokaler, hemliga rum som ej kan besökas av gäster som inte är medlemmar i frimurarlogen.

I Villa Bergalid finns även vaktmästarbostad. I tvättstugan finns en elmotordriven tvättmaskin med fram och back via remdrift, en uppfinning från tidigt 1900-tal.

Vid huvudentrén sitter en elektrisk entrésignal, original från 1902 då sagan om Villa Bergalid tog sin början.

I dag, mer än hundra år senare, lever villan vidare, med frimurarfolket vid rodret, som förresten gärna vill bli fler.

- Vi är inte så hemliga som folk tror, vi har inget "hyss" för oss. I dag kan i princip vem som helst bli frimurare, säger Sven-Erik Malmeblad.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons