Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villa i Mora värmdes med naturgas på 50-talet

Annons

I närheten av Vasamonumentet i Mora finns en tvåvåningsvilla som en gång i tiden fick sin uppvärmning genom gas som hämtades från underjorden.

Egentligen skulle villaägaren borra efter vatten, men upp ur borrhålet strömmade gas.

Erik Eriksson, som tidigare drev Erikssons Rörlednings AB, var med och kopplade in gasledningen i värmepannan.

- Det här var på tidigt 1950-tal och jag har av den anledningen glömt detaljerna. På den tiden väckte det här inget större uppseende eftersom oljeeldningen var på modet och inte skapade några större ekonomiska konsekvenser i hushållskassorna.

Erik Eriksson minns att gasen brann med en blå låga inne i pannan.

- Huruvida gasen täckte villans hela värmebehov kommer jag inte ihåg, men jag vill minnas att man nyttjade den här energikällan åtminstone under något årtionde, säger han.

Att brännbar gas sipprar upp ur Siljansringen har börjat uppmärksammas först under senare år, trots att det varit mer eller mindre känt i hela Siljantrakten under evinnerliga tider. Det har märkts inte minst genom att stora vakar av oförklarlig anledning varje vinter uppstår i Siljans istäcke och på samma ställe varje gång.

Sören Hedberg påminner om att det var bara drygt 30 år sedan meteoritnedslaget här blev känt och tankarna på att försöka utvinna energi ur meteoritkratern väcktes med djupgasprojektet.

- Jag vill hävda att djupgasprojektet inte var något fiasko. Misstaget gjorde Vattenfalls ledning som inte tillsköt mera pengar när borrkronan nått det mest intressanta området, säger Hedberg och tillägger att bolaget Igrene ,som han är delägare i, numera äger borrhålen både i Gravberg och Stenberg.

Borrhål som är 6 000-7 000 meter djupa.

Angående gashuset, som inledningsvis nämndes, anser sig Sören Hedberg ha klara belägg för att kunna hävda att metangas bildas i jordens inre.

- Diamanter har skapats på 25 000 meter djup och efter processen pressats eller slungats upp mot jordytan. I diamanter har man påträffat spår av metan och det anser jag vara tillräckliga bevis för att metangasen alstras i magman.

Nu är det, som sagt, inte gas som i första hand ska utvinnas i Siljansringen, utan framtida energibehov för området anses kunna tryggas med varmvatten i kombination med en ny typ av elgenerator.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons