Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill visa sin solidaritet

Annons

Det var meningen att Jan-Erik Romson redan i fjol skulle åkt till Israel.

Men då blev han avrådd. Nu är situationen annorlunda.

Efter en dryg veckas vistelse i Jerusalem ska han sammanstråla med en grupp journalister samt elever och lärare från Sjöviks folkhögskola som under april genomför en studieresa i regionen.

Även Palestinagruppens ordförande Britt-Marie Bergstedt från Hedemora deltar i den resan.

- Jag hoppas kunna ta mig in i Ramalla och Nablis. Där ser jag fram emot att få träffa några gamla vänner. Men den mur som byggts av israelerna kanske blir ett allt för stort hinder att ta sig igenom, säger Jan-Erik Romson.

Han har genom åren skaffat sig många vänner både bland palestinier och israeler.

- Det finns fredsälskande krafter på bägge sidor. Dessa krafter blir allt viktigare att vårda och uppmärksamma. Folket är krigstrött. Det börjar också soldaterna att bli. Därför är det viktigt att fredsrörelsen får ett internationellt stöd.

- Vår resa kan också ses som en solidaritetsyttring för folket i Palestina.

- Skapas fred i området öppnar det i sin tur för en fredligare tillvaro för en stor del av världens befolkning. Det här är en stor global fråga, menar han.

Jan-Erik Romson tycker det är bra att det allvarliga läget uppmärksammas i väst.

- Då blir det svårare för de israeliska soldaterna att skjuta vilt omkring sig där det finns andra människor. Vår resa är en studieresa. Inte heller kommer jag att åka med kollektivtrafiken, det är något man ska avstå ifrån.

Britt-Marie Bergstedt berättar att studiegruppen kommer att använda sig av två egna minibussar under resan.

- Det var inte så här oroligt när vi började förbereda resan. Men vi ska ändå fullfölja våra planer. Nu får vi med egna ögon se hur folk har det.

Enligt de ursprungliga planerna var det meningen att gruppen skulle besöka Gaza. Men efter mordet på schejk Yassin är det osäkert om den delen av resan blir av.

- Det är kanske att utmana ödet att åka dit, säger Britt-Marie Bergstedt som nu efterlyser handelssanktioner mot Israel.

- Landets politiska ledning verkar inte vara mottagliga för andra argument än sina egna. Det bästa vore om EU-länderna genomförde en bojkott av varor som kommer från Israel. De ekonomiska argumenten är väl det enda språk man snart förstår.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons