Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill vara steget före

Annons

Karin har lång erfarenhet inom vården. Hon är sjuksköterska, har arbetat som narkossköterska och på akuten i Falun.

Hon började intressera sig för organisation och ledarskap och utbildade sig i just dessa områden. Karin började arbeta som verksamhetschef för Gylle vårdcentral i Borlänge, hon var med och byggde upp organisationen på Läkarhuset i Borlänge och för ett år sedan efterträdde hon förre vårdcentralchefen i Rättvik Birgitta Göthman.

- Jag tror jag har viktig erfarenhet från vården, både läns-och primärvården och det är bra, säger Karin.

Hennes arbete har det senaste året inte enbart präglats av arbetet med den direkta vården utan andra förebyggande insatser. I tider när allt fler människor drabbas av både mental och fysisk ohälsa omfattas Karin som verksamhetsansvarig för vårdcentralen av fler frågeställningar än enbart dem som gäller den direkta verksamheten på vårdcentralen.

- Vi behöver alla tid att tänka, fundera och reflektera över tillvaron. Många är ensamma, har ingen att prata med. Det finns många ensamma i tvåsamheten, ensamma föräldrar, ensamma gamla.

- Den mentala hälsan påverkar den fysiska hälsan och mental ohälsa kan orsaka fysiska symptom. Folk mår inte bra, man röker och dricker mycket, även långt ner i åldrarna. Vi arbetar med en alkoholpolitisk policy tillsammans med andra myndigheter i samhället, skola och polis till exempel och vi arbetar med förebyggande droginformation på mödra- och barnavårdscentralerna. Det är viktigt att påverka tidigt, gärna barn när de är små.

- Vi har nyligen avslutat en panikångestskola där människor med oro, ångest och depressioner deltog . Vi startar snart också en depressionsskola. På samtalsmottagningen arbetar barnmorska, socionom och terapeut, och människor med lättare psykiska diagnoser kan komma för samtal. Mottagningen är av lättare form och ska avlasta psykiatrin.

- Panikångestskolan har visat mycket bra resultat och flera av deltagarna som tidigare var sjukskrivna har delvis kunnat gå tillbaka till jobbet och alla blev bättre.

- Depressionsskolan vänder sig inte till någon med tyngre diagnos, men den kan hjälpa människor i sin situation. Ofta söker människor för olika fysiska symptom, ont i ryggen, magen, huvudet när det i själva verket handlar om oro, stress, depression. Genom förebyggande arbete och genom att se vad de verkligen har för problem kan människor må bättre vilket i sin tur minskar trycket på vården.

- Vi arbetar också med mat och rörelse, rökavvänjning, vi börjar snart med att ge fysisk aktivitet på recept. Vi har föräldragrupp för unga mammor och vi planerar en ny grupp för tonårsföräldrar.

Årligt återkommande förebyggande hälsovårdsarbete är vaccinationer mot influensa.

Hittills har vårdcentralen tillsammans med Rättviks Hälsan och kommunens särskilda boende vaccinerat 1500 personer mot influensa.

- I kommunen bor idag cirka 2600 personer som är över 65 år och vi har tillsammans vaccinerat 57 procent av dem i år i Rättviks kommun, vilket är ett bra resultat, säger Karin Stentröm.

- Människor är också oroliga för fågelinfluensan som inte har något att göra med vinterns influensa och vaccinet har inte heller någon sådan effekt, även om jag misstänker att vissa tror det. För övrigt tycker jag oron för fågelinfluensan är oerhört överdriven och vi är inte exponerade för den mängd virus vissa människor i till exempel Asien är. Själv är jag inte alls orolig, säger Karin Stenström.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons