Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill utveckla Gruvplan

Annons

Dalsällskapet är överens med kommunledningen om att det behövs ett besökscentrum men att det ska ligga på Gruvplan där den nya rastplatsen är belägen.

Det nya besökscentret skulle därmed bli något av ett ansikte till Säterdalen och en informationsplats för Säterbygden.

Dalsällskapet menar att besökare ska kunna ta del av information även om de gör ett kortare uppehåll. Det skulle inte fungera om besökscentret placeras nere i dalen, enligt sällskapet.

Motivet för ett besökscentrum på Gruvplan är områdets utvecklingsmöjligheter tack vare närheten till riksväg 70, parkeringsmöjligheter för både bilar, husvagnar och bussar och kopplingen till rastning och toalettbesök plus en direktkontakt med ravinsystemet.

Därför skriver Dalsällskapet:

"Kommunstyrelsens förslag som förordar en placering nere i Dalen uppfyller inte på långt när fundamentala villkor som måste ställas på lättillgänglighet och "marknadsfönster". Det är brukligt att sådana besökscentra ligger placerad vid inträdet till attraktionen. Se Tanum-Vitlycke hällristningar, Fulufjäll-, och Billuddens naturum".

Dalsällskapet menar att ett besökscentrum bör inrymmas i egen eller i delad byggnad och att det ska finnas plats för utställning och stora grupper och turistbyrå. Där bör också finnas möjlighet av försäljning av hantverk och andra lokala produkter.

Centret bör hållas öppet hela året och förslagsvis kan besökscentret inrymmas i Segebaden-Bergs gamla industribyggnad.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons