Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill tillbaka till Strasbourg

Annons

- Nu är det jag som är i kvalserien, och ska försöka komma efter Mora IK till eliten igen, säger Sacrédeus, och skrattar.

Förra veckan städade han ur sitt kontor i parlamentet i Strasbourg. På torsdagen lämnade han Europaparlamentet. Den 13 juni avgörs det om han får återvända för ytterligare fem år.

Kristdemokraten från Mora är den ende dalakandidaten som har en på förhand rimlig chans att nå parlamentet, sedan Marit Paulsen bestämt sig för att sluta.

Men det lär bli tufft för Sacrédeus. Mycket tufft. Kristdemokraterna har i dag två mandat. Men Sverige får färre platser i parlamentet nu. Om valresultatet skulle bli identiskt med förra gången, skulle Sacrédeus mandat ryka.

Sacrédeus står på tredje plats, bakom toppnamnet Anders Wijkman, som förra gången fick många kryss.

- Jag vet inte om det kan ske ett mirakel igen. Men jag vann provvalet i vårt parti, så möjligheten finns allt. Men när jag inte fick stå först på listan så minskade möjligheten till exponering i riksmedia. Men jag ska knega på.

Kneget började med en rivstart i går. Under måndagen besökte han tre gymnasieskolor, hade tre torgmöten och ett företagsbesök.

Och veckan fortsätter på samma sätt. I dag i Värmland, onsdag i Jämtland, torsdag norra delen av Västernorrland, fredag Hälsingland, lördag resdag, och söndag i Kalmar och Tollarp.

- Jag ska besöka alla län, utom Gotland och möjligen något till, fram till valdagen.

Några egna pengar har han inte lagt in i sin personvalskampanj.

- Partiet står för resorna och sedan kör jag med partiets centrala valmaterial. Jag bor mest hemma hos folk när jag är ute och åker. Kanske stoppar jag in lite egna pengar i annonser mot slutet.

Om du inte lyckas att ta dig tillbaka till parlamentet?

- Jag är fortfarande tjänstledig från min lärartjänst på S:t Mikaelsskolan i Mora. Men jag får se efter den 13 juni vad som händer.

För tillbaka till Bryssel och Strasbourg vill han, trots att han är en EU-kritiker. Eller EU-minimalist, som han själv kallar sig.

- Mina kritiska värderingar till EU har inte ändrats. Och vårt parti har fått en mer EU-kritisk valplattform.

Kampen mot sexslaveriet och knarket står överst på Sacrédeus lista över vilka valfrågor han ska driva. Här vill han se stärkt polissamarbete i Europol.

- Min inställning är att EU i huvudsak ska vara ett mellanstatligt samarbete. EU ska stifta lagar över huvudet på de nationella parlamenten. Men på polisområde ska samarbetet stärkas.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons