Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ta över Prästbuo

Annons

- Vi ska jobba för att de gamla prästfäbodarna i Källbäcken även i framtiden ska kunna nyttjas av en bred allmänhet. Om ingen annan organisation är intresserad är vi beredda att ta på oss huvudmannaskapet, säger friluftsfrämjandets ordförande John Mattsson.

Västerås stifts egendomsnämnd vill, som tidningen tidigare berättat, göra sig av med Prästbuo, som utgörs av fem timmerbyggnader och ett antal hektar mark. Om en ideell förening tar över är nämnden beredd att sälja fäbodstället för 80 000 kronor plus förrättningskostnader.

Invånarna i Björbo och Dala-Floda, som under många år nyttjat Prästbuo som centrum för friluftsaktiviteter, vill ogärna att marken och husen hamnar i privat ägo. Det gäller inte minst medlemmarna i Källbäckens byalag, som under en följd av år skött och underhållit Prästbuo.

Under ett möte, som på måndagskvällen hölls i Lillkyrkan i Björbo, enades deltagarna om att arbeta för en lösning som garanterar allmänhetens tillträde till fäbodstället.

Mötet utsåg en grupp som under de närmaste veckorna ska ta fram ett rejält underlag för ett beslut om framtiden för Prästbuo. I gruppen ingår Karin Maria Berglund, Floda församling, Jan Åkerström, Björbo Intresseförening, John Mattsson, Friluftsfrämjandet, Olle Hellgren, Friluftsfrämjandet, Ture Sjöberg och Lena Holm från Källbäckens byalag, samt Anna Nordén.

Beslutsunderlaget ska inkludera bedömningar av värdet av fäbodstället, behovet av och kostnader för reparationer, kostnader och organisation för framtida skötsel, användningsområden samt finansieringsmöjligheter och en bedömning av förutsättningar för ideella arbetsinsatser.

Redan i dag är Prästbuo något av ett centrum för Friluftsfrämjandets verksamhet i Björbo och Dala-Floda.

- Fyra vandringsleder strålar samman vid fäbodstället, där vi även har en slogbod. Det är en fin fäbod i ett naturskönt område. Med hjälp av Prästbuo skulle vi kunna utveckla vår verksamhet i den västra kommundelen och vi tror och hoppas att även andra organisationer och inte minst allmänheten kan ha framtida nytta av fäboden, säger John Mattsson.

Friluftsfrämjandet i Gagnef har tidigare av stiftet fått överta kolarkojan vid Hartjärns urskogsreservat. Främjandet har också bidragit till att rädda resterna av Trollebo, söder om Björbo, och har även stugor på Björkaberget samt i Lindbodarna och Prästbodarna.

- Vi är beredda att ta på oss huvudmannaskapet även för Prästbuo. Men en förutsättning för det är att invånarna i Björbo och Dala-Floda ställer upp, vilket de förklarat sig villiga att göra. Om alla ekonomiska och praktiska detaljer kan ordnas har Prästbuo alla förutsättningar att bli en stor resurs för friluftslivet i hela kommunen, fastslår John Mattsson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons