Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill stoppa nobelpriskandidatur

Annons

Ludvikabon, Miguel Pérez, fullmäktigeledamot för vänstern i Ludvika kommun har skrivit till Svenska Kungliga Vetenskapliga Akademiens Nobelkommitté för att försöka stoppa chilenaren José Pinera Echenique från att bli kandidat till nobelpriset i ekonomi.

"Med stor bestörtning har vi tagit notis om att de chilenska politiska partierna som befinner sig till höger genom sina representanter i det chilenska parlamentet har förslagit José Pinera Echenique till nobelpriset i ekonomi. Piñera Echenique är civilekonom och var arbetsmarknads- och socialförsäkringsminister 1978 och gruvnäringsminister 1981. Allt detta under Augusto Pinochets regering, som tog makten i Chile efter att ha störtat den folkvalda presidenten Salvador Allende," upplyser Perez i sitt brev.

- Den ekonomiska modellen som styrde landet saknade allt vad solidaritet och jämlikhet heter. Samtidigt bröt de olika aktörerna som dominerade det chilenska samhället då systematiskt mot de mänskliga rättigheterna, skriver Perez, som anser att de åsikter som den chilenska ekonomprisrtagarkandidaten har strider mot Alfred Nobels anda.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons