Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill stoppa förbuskningen

Annons

Förbuskningen av de öppna landskapen runt Siljan är ett - i dubbel bemärkelse - ständigt växande problem. I Siljansnäs har förbuskningen uppmärksammats på flera sätt under hela 90-talet och efter ett stormöte för ett par år sedan fälldes faktiskt ett och annat träd på gårdarna.

- Många blev påverkade av stormötet, konstaterar Anna-Lisa Löwenborg som är fritidsboende i Siljansnäs och själv röjde i sin trädgård efter mötet.

Men det måste till mer, menar hon och den grupp bybor som i går samlades för att än en gång ventilera problemet. Ett förslag är att byuppsyningsmännen i de tolv byarna tar fram en gemensam åtgärdsplan för att så långt som möjligt återskapa den åtråvärda utsikten över Byrviken.

Men problemet har visat sig vara mera komplext än så. Många markägare är gamla och orkar inte röja sina ägor för egen maskin, andra är helt enkelt ointresserade av att bidra till de öppna landskapen. På sina håll är grannsämjan försiktigt uttryckt ansträngd.

- Man märker hur det slår gnistor, men i botten tror jag att det handlar om kommunikationsproblem. Man förstår helt enkelt inte varandra och så blir det låsningar, säger Sigge Wilhelmsson som efterlyser dialog utan aggression. Och varför inte en och annan kompromiss i grannsämjans namn.

- I stället för höga björkar kan man ju plantera fruktträd och rönnar på gården, fortsätter han.

Ingrid Asp har tre träd på gården som hon igår lovade att fälla för att dra sitt strå till stacken. Hon får stöd av dottern Lotta som tycker att utsikten är ovärderlig.

- Jag har växt upp med att se vatten och berg. Det är så rofyllt och enormt värdefullt för mig, förklarar hon.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons