Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill starta förskola

Annons

- Jag känner mig faktiskt särbehandlad. Jag har väntat i över ett år på att de ska utreda den här frågan och under tiden har en annan förskola som lämnade in ansökan efter mig hunnit starta, säger Lillemor Gunnarsson, rektor och vd för Olympicaskolan.

För att få starta en förskola i privat regi krävs godkännande från kommunen. I de allra flesta fall handlar det om att kommunen lägger ut förskolorna på entreprenad och betalar för varje barn som utnyttjar en plats.

Lillemor Gunnarsson utformade en intresseanmälan för att undersöka underlaget för en förskola i Olympicas regi.

Det visade sig att föräldrar till närmare 60 barn är intresserade av förskoleplats på Olympica.

En ansökan lämnades in till kommunen förra våren men än har Olympica varken fått ja eller nej i frågan.

På barn- och utbildningsförvaltningens arbetsutskotts senaste möte beslutade politikerna att det hur som helst inte kan bli aktuellt med en start till höstterminen 2005.

- Vi har gett förvaltningen i uppdrag att utreda frågan vidare och komma med ett underlag till budgetförhandlingarna för 2006. Det är stor turbulens just nu med besparingar och uppsägningar av folk. Vid det senaste mötet beslutade vi att en start nu till hösten inte kan bli aktuell, säger barn- och grundskoleutskottets ordförande Sven-Gustaf Eiritz (c).

En till förskola i privat regi ger konsekvenser för den kommunala förskolan, menar Eiritz. Om några barn försvinner från varje kommunal förskola för att gå över till den privata förskolan står kommunen ändå kvar med ungefär samma lokalkostnader. Detta trots att man får utökade kostnader för bidrag till den privata förskolan.

Han poängterar att alliansen trots detta är positivt inställd till att lägga ut förskoleverksamheten på entreprenad.

- Vi tycker inte att allt behöver drivas i kommunal regi och vi tror att verksamheten kan bli effektivare i privat ägo.

Oppositionen är dock av en helt annan uppfattning. Vad gäller Olympica inväntar man den utredning som ska göras innan man drar i handbromsen men i allmänhet står en entreprenörsstyrd förskola inte högt i kurs.

- Vi kommer inte gå med på någon entreprenad, det kan jag säga. Vår inställning är att förskolan ska drivas i kommunal regi, säger Anna-Karin Dahl (s), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons