Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill spara in på cheferna

Annons

Efter att brandmännen gått igenom planen för att spara två miljoner kronor inom Södra Dalarnas räddningstjänstförbund vill de behålla de nuvarande styrkorna för utryckning. De ifrågasätter dessutom antalet chefer inom förbundet.

"Vi ifrågasätter skarpt de tre dåliga besparingsförslagen" skriver personalen i ett brev till politikerna i Avesta, Hedemora och Norberg.

Det är brandmännens lokala avdelning av Svenska kommunalarbetarförbundet, SKAF, som nu kommer med ett motförslag till de nedskärningar som politikerna kräver av räddningstjänsten på brandstationerna i Avesta, Hedemora, Horndal, Långshyttan och Norberg.

"Efter information av räddningschefen Mats Jansson angående besparingskraven och de tre besparingsförslag han utarbetat måste vi skarpt ifrågasätta dessa dåliga förslag", skriver SKAF i brevet till kommunernas ledning.

Personalen och facket anser att förslagen starkt kommer att äventyra kommuninvånarnas trygghet och säkerhet.

"Vårt förslag bygger på att inte försämra den utryckande operativa insatsen i ett första skede där tiden har en avgörande betydelse", skriver facket vidare.

Brandmännen kräver nu att funktionen brandingenjör i beredskap, BIB, ska avvecklas.

Facket hävdar att den nya organisationen med åtta nya insatsledartjänster, fyra styrkeledartjänster och 16 befintliga brandförmän inom förbundet ger en väldigt hög kvalitet när det gäller ledning och kompetens inom räddningstjänstförbundet.

SKAF skriver vidare att det inte finns något krav på att ha BIB, utan att det enbart är något som räddningsverket rekommenderar.

Vidare har SKAF kommit fram till att det inte behövs någon tjänst för en tredje brandingenjör inom förbundet och skriver att eftersom ingenjörerna får mer tid över till den förebyggande verksamheten och att dessutom insatsledarna tar en stor del av det arbetet innebär det att SKAF-förslaget sammanlagt ger en besparing på 1 626 000 kronor. Dessutom gör ökade intäkter för brandsyn, konsultverksamhet och andra effekter att ytterligare pengar kan dras från besparingskravet på två miljoner kronor.

Om mindre än två månader ska det slutgiltiga beslutet om räddningstjänstens framtida organisation klubbas av politikerna.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons