Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill slippa tjafs

Annons

Han uppger att p-vakterna bland annat fotograferar bilar som parkerats på fel sida om en skylt eller som står på en ruta reserverad för fordon med handikapptillstånd.

-De som har invändningar får vända sig till polisen om de parkerat fel på en gata medan de som parkerat fel på en plats där kommunen satt upp skyltar får klaga hos oss. Ett sådant exempel är Folkets hus-parkeringen.

-Om fordonsföraren nekar till att ha parkerat fel så är det bra att kunna visa upp bilden. Då har de inte längre så mycket att säga.

Vissa uppgifter gör gällande att lapplisorna började använda kamera redan sommaren 2005, men enligt Lindberg är det i höst som p-vakterna börjat ta hjälp av kameran. Han gissar att det hittills tagits bilder på några tiotal fordon.

Lindberg har för dagen inget svar på frågan om hur länge bilderna sparas. Han ska ta reda på om det finns något nämnt i personuppgiftslagen, PUL, om hur länge bilderna kan behållas innan de måste raderas från kamerakortet.

Att det rent av är förbjudet för kommunen att plåta privatägda bilar, tror han inte. P-vakter i andra kommuner har nämligen fotograferat felparkerade bilar i åratal och det är från dessa kommuner Ludvika har hämtat idén.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons