Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill skjuta fler lodjur

Annons

Det tidigare tillståndet omfattar för Dalarnas del fyra djur i de mellersta och norra kommunerna, fem i de södra kommunerna samt en särskild tilldelning på två djur i renskötselområdet.

Hittills har fyra djur fällts i den norra och två i den södra delen.

- De djur vi fått och de vi söker tillstånd för att fälla motsvarar inte ens hälften av den beräknade tillväxten för lostammen i länet, säger jaktvårdskonsulent Hans Johansson.

Enligt det preliminära resultatet av den stora rovdjursinventering i början av februari fanns det då 25 familjegrupper av lo i Gävleborgs län och 28 i Dalarna.

- För att beräkna det totala antalet lodjur ska man, enligt forskarna, multiplicera familjegrupperna med fem. Det innebär ungefär 140 lodjur i Dalarna, säger Hans Johansson.

Antalet familjegrupper i de båda länen ligger på samma nivå som vid inventeringen 2001.

Hans Johansson håller för troligt att en del av ökningen av antalet lodjur i områdena söder och sydost om Dalarna beror på utvandring från det här länet.

Under rovdjursinventeringen spårades 19 vargar i etablerade revir i Dalarna och Gävleborg. Dessutom tre-fyra vargar, sannolikt ungdjur som söker egna revir.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons