Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill se vård över landstingsgränser

Annons

Ett specialistsjukhus i Avesta med möjlighet att ta emot patienter från hela Mellansverige.

När landstingspolitikern Jan Burell (s) diskuterar framtiden vill han se bättre samorganisation mellan landstingen.

- Innan vi privatiserar ska vi visa att den offentliga sektorn kan utnyttja de resurser som finns, säger han.

Tidningen skrev tidigare i veckan om planerna på ett privat vårdalternativ i Avesta som börjat växa fram i takt med att verksamheten utarmas på Avesta lasarett.

Målet för gruppen VIGA, vårdens intressegrupp i Avesta, är en entreprenörsstyrd närsjukvård i Avesta i vilken vårdcentraler, lasarett och privata praktiker ingår.

Enligt Jan Burell (s), ledamot i landstingsstyrelsen, är privatisering av vården inte ett alternativ att överväga i första hand. Den offentliga sektorn ska klara av att erbjuda en väl fungerande vård i ett system som inte är vinstdrivande, menar han.

- Vård till självkostnadspris är en allemansrätt.

Jan Burell berättar att man just nu diskuterar nya sätt att se på sjukvården i en tvärpolitisk framtidsgrupp inom landstinget.

Fjärrvård och närvård är nyckelbegrepp och främst handlar det om att bli bättre på att samarbeta mellan enheterna i länet och mellan landstingen.

Det optimala är kanske inte ett Avesta lasarett med bred allmänsjukvård, och upptagningsområdet kan möjligen bli ett annat i framtiden.

- Vi måste sätta in de enskilda sjukhusen i ett större sammanhang. Med dagens kommunikationer är det möjligt att ta sig till ett bra sjukhus på 45 minuter från de flesta platser i länet. Avesta lasarett skulle kunna specialisera sig inom en gren och ta emot en viss typ av patienter från hela Dalarna. Man kanske till och med kan ta emot patienter från andra län i regionen. Det handlar om att utnyttja landstingets resurser optimalt, säger Jan Burell.

Han anser att perspektivet på vad som ska hända med sjukhusen i länet måste vara längre än ett par tre år. Det handlar om att vända upp och ned på gamla idéer om att all vård måste ske inom samma landsting eller till och med på en och samma ort. Och sådant tar tid, menar han.

- Att plocka ut Avesta lasarett och privatisera det är bara en nödlösning. Visst kan privat vård vara ett alternativ men i första hand måste vi se på vad landstinget kan åstadkomma på längre sikt, säger han.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons