Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill sänka ölskatten med 60 procent

Annons

- Det blev en konstruktiv diskussion, säger Ivan Eriksson.

- Vi tycker att nivån i Härstedts utredning är för låg. Ölskatterna måste ned med 50-60 procent för att vi ska få hejd på importen.

Ivan Eriksson har tidigare sagt att han vill värna det svenska Systembolaget och att han vill bidra till att det finns en alkoholpolitik värd namnet.

- Därför har jag föreslagit att riksdagen ska avstå från att sänka skatten på spriten. Då behåller vi den svenska modellen med att förmå konsumenterna att välja alkoholsvagare drycker. Det har varit ett inslag i en traditionell svensk alkoholpolitik som varit framgångsrik.

- Ledamöterna i skatteutskottet lyssnar och vi kan diskutera på ett bra sätt. Men att därifrån ha någon åsikt om vad framtiden för med sig vågar jag inte ha i dag, säger Eriksson.

Nu är regeringens alkoholutredare Kent Härstedts alkoholpolitiska utredning ute på remiss och i augusti ska remissinstanserna säga sitt.

Ivan Eriksson var för ett år sedan mycket orolig för att privatimporten och smuggel skulle stjälpa ett av Spendrups två stora bryggerier. Han säger att i dag känns det lite lugnare för Grängesbergs vidkommande.

- Men totalt sett för svensk bryggeriindustri har jag inga förhoppningar om nya jobb. Däremot så skulle det kännas bra om vi säkrade de jobb vi har kvar med en sänkt ölskatt och det är nog så viktigt, säger Eriksson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons