Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill sänka arbetstiden

Annons

Wiklund som är dalavänsterns representant i riksdagen sitter också med som ledamot i utredningen om arbetstid, semester och betald ledighet.

För 15 år sedan startade Kiruna kommun ett försök med förkortad arbetstid för sina vårdbiträden i hemtjänsten som fick arbeta sex timmar om dagen med bibehållen lön.

Flera andra kommuner har därefter genomfört liknande projekt men det har inte gjorts någon samlad utvärdering av arbetstidsförkortningens effekter.

Det är en av anledningarna till att regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet nästa år inleder det första nationella projektet med sex timmars arbetsdag.

I den ekonomiska vårpropositionen har 100 miljoner kronor avsatts till projektet som ska pågå under 2005 och 2006.

- Forskare ska vara inkopplade redan från början för att projektet ska kunna utvärderas. Det måste också vara så omfattande så det är möjligt att dra några slutsatser, säger Anders Wiklund.

- Förhoppningen är att projektet ger svar på frågorna om förkortad arbetstid bidrar till förbättrad hälsa och till ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Tanken är att runt 300 personer, både män och kvinnor, inom offentlig sektor ska delta i projektet.

Vilka kommuner, landsting och statliga verk som ska väljas ut är ännu inte klart.

- Forskarnas ord kommer att väga tungt i urvalet. Vi kan naturligtvis inte tvinga någon att delta. Projektet bygger på frivillighet, säger Anders Wiklund.

Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt är mycket kritisk till den planerade arbetstidsförkortningen som han tror ska få en skadlig effekt på tillväxten.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons