Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill sälja uppmärksammad fastighet

Annons

Fastigheten har under många år varit en fråga för olika instanser i Borlänge kommun. Detta sedan huset förfallit och blivit i allt sämre skick. Det hela nådde sin kulmen i höstas när kronofogden såg till att huset ovan grund revs.

Första gången ärendet var uppe till kommunal behandling var 1993. Byggnadsnämnden har senare dömt ut huset och förbjudit ägaren att bo i den förfallna kåken. Turerna har varit många och till slut såg alltså kronofogdemyndigheten till att huset revs, på kommunens begäran. Detta mot ägarens vilja.

Bara grunden återstår i dag. Nu ska kronofogden ha betalt för rivningen. 138 500 kronor. Kravet riktas mot fastighetens ägare. För att få in pengarna ska tomten säljas på exekutiv auktion.

Något som ägaren motsätter sig. En överklagan av utmätningen ligger i tingsrätten. Ägaren har också föreslagit att kommunen betalar räkningen på 138 500 kr och i gengäld får en framtida säkerhet i tomten. Något som kommunen enligt uppgift inte är beredd att göra.

Byggnadsnämnden beslöt i veckan att inte medge något uppskov med försäljningen av tomten. Den ska genomföras. De pengar som kommer in går till att betala rivningen, och blir försäljningsbeloppet lägre än 138 500 får kommunen gå in med mellanskillnaden. Till saken hör också att kommunen har kostnader på 37 000 kr i sammanhanget.

Byggnadsnämnden vill nu få ett slut på följetongen:

- Med tanke på den allmänna respekten för plan- och bygglagen och grannarnas intresse av att ha ett prydligt kvarter, säger Arne Ludvigsson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons