Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill rösta om EU-lag

Annons

Vid ett möte på måndagskvällen diskuterades EU:s framtid och framför allt varför väljarna i tio medlemsländer, men inte i Sverige, ska få uttrycka sin mening om den nya konstitutionen.

Samtidigt beslutade s-klubben att ställa sig bakom den namninsamling som socialdemokrater mot EU nu dragit i gång.

Totalt måste fem procent, eller minst 6 817 medlemmar i socialdemokratiska partiet skriva under för att partiledningen ska mjukna i sin inställning och ordna en intern medlemsomröstning.

- EU:s nya konstitution berör grunderna för vårt statsskick, säger Gunilla Brandt, ordförande i s-klubben. Då borde vi också i val få uttrycka vår uppfattning i ett val.

På mötet deltog bland annat Agneta Andreasson-Bäck som berättade att hon haft förmånen att göra ett studiebesök i Bryssel.

- EU-systemet är oerhört stort och tungrott. Går den nya konstitutionen igenom så blir det kommissionen som styr politiken. Inte minst i de små detaljerna och det upprör. Jag har försökt ha en positiv inställning, men förslaget till ny EU-konstitution har inte övertygat, säger Agneta Andreasson-Bäck.

Inom s-klubben är medlemmarna oroliga över att ett ja till den nya grundlagen också innebär att personal inom vård- och äldreomsorg ska kunna rekryteras, till lägre löner, framför allt från länderna i de östra delarna av Europa.

- Vi ser redan tendenser inom transport- och byggbranschen, konstaterade Mauritz Nuotio, ordförande i LO-sektionen.

- Långtradarchaufförer har så låga löner att de inte ens har pengar till att köpa mat. I stället står de längs vägarna och lagar maskrossoppa på blommor de plockat. En skrämmande utveckling som i sin tur ställer till problem för svenska företag och dess medlemmar.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons