Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill riva skolor motsvarande Råsunda fotbollsstadion

Annons

Barn- och utbildningsnämnden har fått en budgetram på 377 miljoner, en förstärkning med sju miljoner.

Men man hade önskat sig 2,3 miljoner mer. Skillnaderna är dock inte så stora som förr då nämnden hotade med nedläggning av musikskolan och annat.

- Numer har vi mindre differenser. Vi har anpassat oss till nyckeltalen, säger nämndordförande Ulla-Britt Mikaelsson, s, som lärt sig läxan av att hota med musikskolan.

- Det får jag äta upp i hundra år. Musikskolan tillsammans med Smedjebacken går bra, ambitionen är att alla ska få spela, men tyvärr ger verkligheten oss en liten kö.

Men befolkningsminskningen får konsekvenser liksom nya krav på verksamheten.

Nyckeltalen har visat att antal-et lärare per 100 elever minskat vilket är ett hot mot de så kallade Wärnersonpengarna från staten som kommunen vill ha sju miljoner av 2003.

Nyckeltalen visar också att när antalet barn minskar så ökar de tomma lokalerna. Nämnden vill fram till 2010 ta bort skolor/förskolor till en yta som motsvarar Råsunda fotbollstadion och lägga pengarna på personalförsärkning istället.

- Vi påtalar i budgeten behovet av en drastisk minskning av lokalytorna inom skolan, det betyder avveckling av skolor, säger Mikaelsson som inte för dagen vill precisera var.

Det som kommer att kräva mer pengar är skolskjutsarna, tre miljoner mer utöver dagens budget på 8,9 miljoner.

Verkligheten börjar komma ikapp Ludvika kommun som i länsjämförelser visat sig ha de hårdaste och snålaste skolskjutsreglerna.

En miljon mer beräknas det kosta att ge barnen till skilda föräldrar med gemensam vårdnad rätt till skolskjuts från båda adresserna.

- Vi vet inte vad det kommer att kosta. Vi har av kommunförbundet uppmanats att vänta med nya regler tills domen i regerings-rätten faller.

- Jag har tagit upp frågan med våra riksdagsmän.

- Vi vilar på låset och kommer med nya regler när domen faller, lovar Ulla-Britt Mikaelsson som personligen tycker att barnen ska ha rätt till skolskjuts till båda vårdnadshavarna.

Numera kan föräldrar välja annan skola än den man normalt går i. Men föräldrarna får då stå för skolskjutsen:

- Vi äskar pengar. En grov prognos visar att det skulle kosta en miljon att göra verklig valfrihet av skollagens rätt att välja skola, säger Mikaelsson.

Nästa år ska nya skolskjutsar handlas upp och visa kostnadsutvecklingen av de senaste årens upphandlingar och olyckorna med barn i bussar så räknar man med att det behövs en miljon ytterligare för att klara bälteskrav och kostnadsökningar.

Nämnden räknar också med att det behövs en miljon mer utöver ram då kostnaderna för missbruksvård ökar med den liberalare drogsynen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons