Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill locka fler turister till Ljusterån

Annons

Ge besökare i Säter möjlighet att på ett enkelt sätt ta del av den rika industrihistoria som funnits längs Ljusterån.

Förslaget har framförts till tidningen från Säterbor.

Längs Ljusterån mellan sjön Ljustern och Säterdalen har det funnits industrier av olika slag, men det finns ingen skyltning som visar och berättar om den rika industrihistoria som funnits.

För tio år sedan, 1994, fanns som sommarutställning i biblioteket i Säter en skärmutställning med rubriken Med eld och vattenkraft - industrihistoria längs Ljusterån från 1550-tal till 1900-tal.

Materialet finns i en enkel skrift som skulle kunna utgöra underlag för en informationsfolder och skyltning.

Skriften och utställningen sammanställdes av dåvarande kulturassistenten Åsa Cedrenius tillsammans med praktikanten Elin Holmsten.

"Fallhöjden mellan Ljustern och Spikholmen i Säterdalen är 50 meter på 1 300 meter. Förr gällde att ta ut så mycket energi som möjligt på kortast möjliga sträcka. Detta område av Ljusterån var i detta avseende en skatt", förklarade Cedrenius i samband med utställningen.

Den gången framfördes även att gammal historia har sin plats när det gäller turistiska satsningar.

Att med enkla medel göra den rika industrihistorien längs Ljusterån mellan sjön och Säterdalen tillgänglig för besökare skulle tillsammans med bättre marknadsföring av innerstaden kunna bidra till att fler turister hittar till Säter, framförs från Säterbor.

En kulturslinga skulle kunna skapas längs ån i Säter som knyter an till innerstaden och även med ett lite längre alternativ ner i Säterdalen och tillbaka upp längs ån där bland annat Myntverket låg.

Exempel på vad som funnits efter Ljusterån mellan Ljustern och Säterdalen: Myntverk, flera hyttor, svavelbruk, garverk, kvarnar, kanongjuteri, sämskmakeri, ålhus (fast anläggning för fångst av ål), kölna (torkhus för lin och för sädessmältning vid ölframställning), manufakturverk, Säters bruk, garveri, Söderhjelms lerbruk, sågverk, Dahlroths smedja, samt väveri.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons