Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill jaga rådjur för att minska olyckor

Annons

Enligt statistik Anders Wiklund har tagit fram skedde 312 rådjursolyckor i kommunen från den 24 januari förra året till den 24 januari i år.

Av dessa olyckor inträffade hela 75 inom Falu tätort. Rådjurstätast är det bland annat på Ingarvet, utefter Lugnetleden, i närheten av Lövhyddan och i anslutning till Shell i Hosjö.

Men olyckstäta sträckor finns också i bland annat Rostberg, Toftbyn, vägen mot Svärdsjö och Vika.

I dag skjuts det inga rådjur i tätbebyggda områden eller i anslutning till vägarna. Det är den främsta förklaringen till att olyckorna ökar anser Anders Wiklund. Ett skäl till att just sådana områden är fredade är att folk kan reagera mycket negativt på jakt i sitt närområde.

Varför rådjuren samlas just i sådana områden kan ha flera förklaringar. En är att det är lättare att hitta mat i anslutning till bostäder där folk ibland matar dem. Ligger matplatsen tokigt nära en väg ökar olycksrisken. En annan förklaring är att rovdjurstrycket från främst lo driver rådjuren närmare bebyggelsen.

Alla dessa olyckor kostar stora pengar.

- Försäkringsbolagen värderar rådjursolyckorna till mellan 15 000 och 25 000 kronor i plåtskador. Därtill kommer en del personskador så vi kan i princip inte prissätta kostnaderna för olyckorna, säger han.

Förutom det tillfogas djuren stort lidande om de inte dör direkt vid krocken. Det innebär också kostnader för eftersök för att kunna avliva dem, påpekar Anders Wiklund.

Han tycker att det vore betydligt bättre om erfarna jägare fick skjuta av ett antal av de djur som ändå riskerar att dö i bilolyckor. Han poängterar att det absolut inte handlar om att jägarna ska få tillgång till fler rådjur att skjuta.

- Nej uttaget ska inte bli större men vi måste komma tillrätta med denna lavinartade ökning av rådjursolyckor. Det är omkring tre gånger så många rådjur som körs ihjäl än som skjuts, säger han.

Anders Wiklund har kontaktat polisen, en del jakträttsinnehavare, jägarförbundet, försäkringsbolag och kommunen och presenterat ett förslag på reglerad jakt i de områden där det i dag inte jagas.

Och polisen, som får arbeta med olyckorna och ser till att det blir eftersök, är klart positiv till hans idé.

- Vi tycker initiativet är lovvärt om den kan få ner olycksstatistiken. Varannan olycka i landet är faktiskt en viltolycka, säger Kent Lind som ingår i gruppen Trafiksäkerhet och eftersök i samverkan.

Ett större möte där alla inblandade ska diskutera Anders Wiklunds förslag och se hur det skulle kunna lösas rent praktiskt är planerat.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons