Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill investera två miljoner i hotellet

Annons

Redan på tisdag efter påsk behandlas samarbetet med de lokala intressenterna i ett extrainsatt fullmäktigesammanträde.

- Vi vill medverka till att Hotell Lerdalshöjden utvecklas och kan hållas öppet hela året. Vårt engagemang omfattar cirka 20 procent och det handlar inte om annat än aktieköp för två miljoner, vilket vi ser som en investering, säger kommunstyrelsens ordförande Jonny Jones (c).

- Tanken är att gynna tillväxten i kommunen, som i undersökningar visat sig vara mycket god. Andra kommuner i Region Siljan engagerar sig i projekt genom större ekonomiska åtaganden än i det här fallet. Rättvik behöver ett hotell. Hotellet konkurrerar med andra liknande anläggningar i regionen, inte inom kommunen, säger Jones.

Samhällsbyggnadsenheten, med samhällsbyggnadsdirektör Leif Kratz och näringslivsansvarig Gunilla Jacobsson i spetsen, presenterade en ny rapport för kommunstyrelsen, där de påtalar betydelsen av en hotellanläggning som är öppen året runt.

Billy Höglund, som representerar Gärdebyhotellen, är mycket kritisk till kommunens engagemang, kritik som även andra i branschen håller med om.

Jonny Jones anser att det lokala initiativ som tagits är hedervärt, men kommer att falla om inte kommunen går in och stöttar det.

- Det är också besvärande för kommunen att ett stort, modernt hotell håller stängt stora delar av året. Det finns en opinion som påtalar det olämpliga i det.

Investeringen belastar inte kommunens ekonomi, enligt Jones. Den är liten i förhållande till kommunens totala omsättning. Rättviks kommun omsätter årligen cirka en halv miljard kronor.

- Vi går inte in med något bidrag. Kommunen bör kunna vara delaktig i vissa lokala satsningar.

Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Målsättningen är att öppna Hotell Lerdalshöjden till sommaren.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons