Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill inte ha illaluktande tunnor

Annons

Många boende i Leksand har redan fått de bruna ventilerade tunnorna, som är ämnade att stoppa organiskt avfall i. Bengt Persson höjer ett varningens finger. Den ventilerade tunnan ger ifrån sig mer lukt än den gröna täta tunnan. Han tänker på rävspåren runt tunnan och i närområdet vid den senaste nysnön för inte så länge sedan.

- Vad händer om det är en skabbräv som rör sig i bostadsområden där det finns katter och hundar? Då är smittorisken stor, tror han.

Bengt Persson är fundersam över hur det blir när grävlingarna börjar röra på sig efter vintern. Grävlingen är glupskare än räven.

Nästa orosmoment, menar Bengt Persson, är ute i byarna där det finns björn. Köttavfall i de mörka bruna tunnorna sätter ganska snart i gång en jäsningsprocess.

- Det känner djuren på långt håll.

- Det är inte omöjligt att det luktar mer av de bruna tunnorna, funderar kommunens miljöchef Richard Lindsköld.

Samtidigt menar han att det är positivt att avfallet torkar lättare i det ventilerade kärlet. Därmed slipper man förruttnelsen.

- Summa summarum är det bara positivt med den bruna tunnan.

Miljöchefen på Leksand vatten, Olle Bergfors, är inne på samma linje.

- Det blir inga problem om man stänger påsarna ordentligt. Man ska inte ha för mycket i påsarna så att de inte går att stänga.

Olle Bergfors hävdar att förruttnelseprocessen i den gröna tunnan gav ifrån sig lukt.

- Det uppstår inte i de ventilerade kärlen.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons