Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill höja patientavgiften

Annons

När landstingsstyrelsen i måndags behandlade framtiden så saknade majoritetspartierna förslag till en verksamhetsplan för 2006-2009. Enligt socialdemokraterna och vänstern så har det inte varit möjligt att ta fram en sådan plan så tidigt detta år, eftersom resurserna använts till att ta fram det stora strukturbeslutet (bland annat minskning av vårdplatser).

Majoriteten återkommer i november med en verksamhetsplan.

Däremot har den borgerliga alliansen ett förslag till verksamhetsplan.

- Det är första gången som vi tillsammans skrivit en verksamhetsplan. Vi är nu överens om de stora dragen när det gäller sjukvården, som ju är den dominerande delen av landstinget, säger Jan Wiklund (m).

- Det finns saker som inte fungerar så bra i sjukvården. Vi måste satsa mer på att utveckla närsjukvården och hemsjukvården, vi vill satsa mer pengar på vårdköp för att minska köerna, och mer på hälsofrämjande åtgärder, säger Elisabeth Lindén Brandt (c).

- Vi betonar vikten av folkhälsa och förebyggande för att på sikt kunna minska belastningen på sjukvård. Bland annat vill vi jobba med överviktsproblemet och med att motverka ungas tobak och narkotikabruk. Och vi jobbar för en sjukvårdsupplysning dygnet runt, säger Lars Wennås (fp).

- Psykiatrin fungerar inte, speciellt inte i den norra delen. Den psykiska ohälsan ökar, men landstinget har inte stått rustad att möta detta. Vi sätter arbetet med den psykiska ohälsan högt, säger Birgitta Sacrédeus (kd).

Det partierna enats om hittills är att höja patientavgifterna och på det sättet få in 25 miljoner kronor att använda till sina satsningar.

Frågan är om det räcker för allt de vill göra?

- Vi vill också ha alternativa driftsformer. Erfarenheter i andra landsting pekar på att man kan tjäna 10, ja upp till 15 procent på det, säger Wennås.

Man diskuterar också kringverksamheterna.

- Vi är överens om att se över vissa bidrag, exempelvis till Folkrörelserådet, säger Wennås.

- Allt handlar inte om pengar, utan mycket om hur landstinget organiseras, säger Sacrédeus.

- Men vi återkommer i höst med ett förslag till budget, säger Wiklund.

Målet är att komma överens även om det som kallas kringverksamheter. Men där har partierna stått långt från varandra. Inte minst när det gäller hur mycket som ska satsas på kulturen.

- Vi är fyra olika partier och har inte allt gemensamt. Väljarna får avgöra med vilken styrka vi kan driva våra frågor i den här alliansen, säger Lindén Brandt.

- Men det mesta är vi överens om. Det har gått förvånansvärt lätt att få med alla partigrupper på det förslag som vi nu lagt, säger Wiklund.

Tillsammans har de enats om att inte föreslå någon sänkning av landstingsskatten. Enligt alliansen måste man arbeta ett antal år med att sanera ekonomin och vända trenden, innan det kan bli tal om skattesänkning.

Socialdemokraterna och vänstern har aviserat en skattesänkning 2007.

- Vi måste se till att det finns pengar i kassan innan vi sänker skatten. Men sedan, efter en större sanering, blir det aktuellt med skattesänkningar, säger Wiklund.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons