Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill hjälpa unga i Kongo

Annons

Bakom projektet med ett dagsverke står den centrala elevorganisationen och deltagandet är frivilligt. På Bergaskolan har elevrådet i samråd med skolans lärare beslutat att deltaga och skolans i stort sett samtliga elever kommer att deltaga.

De pengar som samlas in ska gå till barn och ungdomar i Kongo-Kinshasa

Eleverna erbjuder sina tjänster både till privatpersoner och företag och alla som anlitar dem får betala ett minimipris på 100 kronor.

- Naturligtvis är det roligt om någon lägger mer, det ger ju mer till insamlingen, säger Malin Sternbeck, ordförande i Bergaskolans elevråd.

Eleverna på Bergskolan ställer upp på alla sorters jobb under en hel skoldag.

- Lämpliga jobb kan vara att kratta löv, samla ris eller annat som kan behöva göras på en tomt under våren, säger Johanna Klodner, som tillsammans med Evelina Olausson är projektansvariga för operation dagsverke.

Även om många elever själva skaffat ett uppdrag under dagen så finns det ett stort behov av olika uppdragsgivare som vill ha hjälp med något.

Populära uppdragsgivare är mormor och farmor som för en hundralapp får hjälp med både det ena och andra.

- Jag kommer att vara hos farmor under dagen, berättar Evelina Olausson.

De privatpersoner eller företag som vill ha ett dagsverke utfört kan ringa telefonnummer 0240-660242 och där anmäla sitt intresse. Tanken är att det ska finnas en bank med uppdrag som kan fördelas.

Alla som gör ett dagsverke får med sig en arbetsorder där det står vad de ska göra och dessutom fyller uppdragsgivaren i hur mycket han eller hon betalat. Att det ska finnas med är för att ingen ska frestas att behålla pengarna själv.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons