Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill hjälpa drabbade

Annons

Det är söndag eftermiddag i HSO-lokalen vid Hökartorget och den första tinnitusträffen ska just börja.

Camilla Jöhnemark är initiativtagare till träffen, till sin hjälp har hon Anna Margareta Baumgren.

Deras föhoppning är att träffen ska lägga grunden till en självhjälpsgrupp där deltagarna regelbundet träffas för att ge varandra stöd och råd om hur man kan lära sig leva med tinnitus.

För Camilla Jöhnemark kom tinnitusen i samband med en krock där hon ådrog sig en whiplashskada.

Två dagar efter kollisionen började tinnitusen.

-Det var ett helvete på ren svenska, säger hon. Det gick inte att sova.

Hon tog kontakt med Pedagogiska hörselavdelningen i Falun, där hon fick hjälp till självhjälp och enskilda samtal med en kurator. Det hjälpte henne, och tinnitusen lade sig något.

- Men så fort jag stressar blir tinnitusen värre och likaså när en förkylning är på väg, säger hon.

Men tinnnitus är ett väldigt individuellt handikapp och för Anna Margaretas Baumgrens del kom den smygande, en av mötets deltagare instämmer att det var likadant för honom.

Exakt hur länge han haft problem kan han därför inte säga, men gissar på mellan fem och tio år.

Hur man hanterar problemet och lär sig leva med det är också väldigt olika.

En del kräver tystnad, medan andra söker mer ljud som överröstar tinnitusen.

- Jag går och lägger mig, säger en av deltagarna som ständigt hör ett vinande entonigt ljud efter många års arbete i skogen med motorsåg.

Camilla Jöhnemark kamouflerar sin tinnitus med andra ljud, gärna en promenad i naturen. Hon försöker också slappna av till musik.

För henne har tinnitusen inneburit stora livsförändringar. Hon har sedan födseln en grav hörselskada som kräver att hon använder hörapparat, trots det har hon arbetat som förskollärare under 16 år. Men när tinnitusen slog till var hon tvungen att sluta arbeta med barn, nu har hon ett kontorsarbete.

Det ställs också stora krav på omgivningen till dem som drabbas av tinnitus, Camillas barn har exempelvis fått lära sig att inte stoja och springa inomhus, maken måste vara försiktig när han plockar disken i och ur diskmaskinen, porslin mot porslin blir för jobbigt. Att gå på teater är inte längre att tänka på, det blir helt enkelt för ansträngande att koncentrera sig på vad som sägs på scenen.

-Men jag lever, det är så man får se det, konstaterar Camilla.

Fotnot: Vill du ha mer information om tinnitus kan du beställa broschyren Att leva med tinnitus från Hörselskadades riksförbund eller ladda ned den som pdf från deras hemsida www.hrf.se

KÄLLA: HÖRSELSKADADES RIKSFÖRBUND EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons