Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha utfrågning om friskoletvisten

Annons

Det innebär i så fall att en samlad opposition tycker att det är hög tid att alla inblandade parter får komma till tals.

Dessutom räknar man med att även jurister för friskolan och kommunen medverkar.

Att oppositionspartierna "tar tag" i frågan kan ses som en reaktion av att företrädare för friskolan under de senaste veckorna kämpat för att få i gång en bred diskussion om tvisten med kommunen.

I synnerhet betraktas förra veckans sammanträde i fullmäktige vara den utlösande faktorn. Då fanns ett antal frågor från friskolerektorn Jan-Erik Lind på dagordningen.

Fullmäktiges presidie mycket korta svar som hänvisade till avtalet mellan kommunen och friskolan anser partierna inte räcker.

- Vi vill få alla involverade i den här frågan, och friskolan vill ju ha en förlikning, säger Jan Tholerus.

Samtliga fullmäktigeledamöter fick inför torsdagens sammanträde en lång skrivelse från Anders Larsson och Esko Junttila, ordförande respektive ledamot i friskoleföreningens styrelse.

Skrivelsen betraktas av oppositionen som "den ena partens vitbok".

- Vi upplever det som att det finns en djup klyfta mellan parterna, och att det florerar olika siffror, konstaterar Gören Engström (c).

- Och det är svårt att få grepp om bråket, tillägger Calle Morgården (mp).

I den skrivelse som lämnades in på kommunkansliet under gårdagen och som riktats till fullmäktige betecknas konflikten som olycklig.

En tvist som avgörs i tingsrätten ger inte Smedjebacken någon god publicitet oavsett vem av parterna som får rätt befarar partierna.

Därför hoppas man att en öppen utfrågning ska leda fram till en lösning.

- I andra sammanhang har detta visat sig vara en konstruktiv metod för att genomlysa sakfrågor och ge den breda allmänheten insyn i offentliga processer, påpekar partiföreträdarna i skrivelsen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons