Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha mer idealitet

Annons

Tidningen berättade härom-dagen att det finns en politisk majoritet för ett minskat antal till 35 eller 31 ledamöter - det minimiantal som en kommun av Gagnefs storlek enligt kommunallagen måste ha.

Bertil Swanström anser att det i hög grad är en demokratifråga att behålla det nuvarande antalet.

Han ser inte några förbättringar om ledamöterna blir färre, eftersom antalet "kontaktpunkter" gentemot invånarna minskar. De besparingar som kan göras anser han vara så små att de saknar betydelse:

- På ett år spar man 30 000 till 35 000 kronor. Halvera i stället ordförandearvodena utom för eventuella heltidsanställda, och ta bort arvodena helt för alla icke ordföranden. Det räcker om de får ersättning för förlorad arbetsinkomst och milersättning, anser han.

Swanström skulle hellre ge arvoden till ordförandena i de större föreningarna.

- Det ska vara jämställt att vara ordförande i en stor idrottsförening och i socialnämnden, säger han.

Bertil Swanströms parti, folkpartiet, är det parti som skulle ha förlorat mest på om fullmäktige under den innevarande mandatperioden skulle ha bestått av 31 eller 35 ledamöter. Men det är, enligt Bertil Swanström, inte därför som fp motsätter sig ett mindre antal fullmäktigeledamöter.

- Så resonerar inte vi. Det är befängt att tro att vi är emot förändringen för att vi skulle tappa representation. Huvudfrågan är helt enkelt demokratin, säger han och tillägger att det är en ideologisk fråga att ställa upp politiskt.

- Jag vill se mer idealitet i politiken, framhåller han.

Bertil Swanström tror att det kanske ligger något helt annat än besparingsiver och ilska över tomma fullmäktigestolar bakom bland andra centerns önskningar om förändringar:

- Svårigheterna att fylla listorna ligger nog bakom vissas minsk-ningskrav, säger han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons