Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha konkurrens inom vården

Annons

- Jag förstår inte hur man ska göra för att få igenom en motion i detta kommunfullmäktige, sa en uppgiven Stefan Dangardt, fp, då hans motion avslogs om att konkurrensutsätta vård, service och omsorg till äldre och funktionshindrade.

"Konkurrensutsättning av vård, service och omsorg för äldre och funktionshindrade är i de flesta kommunerna bra för brukarna, skattebetalarna och de anställda. Detta bör också, enligt folkpartiet liberalerna, även vara bra för Säters kommun", skriver Stefan Dangardt i sin motion.

Dangardt hänvisade till centern i Stora Skedvi som bedriver en förstudie, för att skapa ett kooperativ för vård av äldre och betonade bland annat en högre kvalité.

Centerpartisten Karl-Erik Finnäs, ordförande centrala nämnden, betonade å sin sida att centerpartisterna i hans nämnd inte är liktydiga med centerpartisterna i Stora skedvi.

Men märkligt nog betonade Karl-Erik Finnäs, c, att han tror på personalkooperativ.

Den ideologiska skillnaden mellan Dangardts förslag och centerns syn i gemensamma nämnden på den framtida omsorgen är, enligt Finnäs, att centern inte vill utsätta någon utpekad del av vården eller omsorgen för privatisering. Det är inte heller politikernas sak att "tillsätta några personalkooperativ".

Dangardt konstaterade att det knappast finns någon grund för borgerligt samarbete inför valet med den inställningen. Dangardt fick dock oväntat hjälp från höger då Hans Richaud ingrep och läste upp valda delar från landstiget, där centerpartisten Lena Bröms förordade konkurrensutsatt vård och äldreomsorg. Det fick Stefan Dangardt att säga:

- Jag kan inte se något annat än att förslaget kom från fel parti.

Vänsterns Fia Wikström sa i debatten att en privatisering av vård och omsorg inte blir billigare.

Voteringen slutade med sju röster för Dangardts förslag och 21 mot.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons