Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha fina fiskevatten

Annons

Första gången Jürgen Hückstädt kom i kontakt med Smedjebacken var via vänortsföreningen Futura Baltica. Det var också via föreningen som Hückstädt lärde känna Roger Hemming.

Eftersom båda två har ett brinnande intresse för jakt och fiske föll det sig naturligt att de två fann varandra.

Hückstädt blev inbjuden av Hemming att komma till Smedjebacken för att fiska och jaga och sedan 5-6 år tillbaka har han varit till Smedjebacken ett par gånger om året.

Med sig har Hückstädt allt som oftast sin gode vän Ulrich Böhm.

De har genom åren jagat och fiskat på många platser runt om i världen och har därmed stor erfarenhet om vad det är som lockar exempelvis tyskar att turista i Sverige.

Det som främst lockar i Sverige är den storslagna naturen, med vatten och skog överallt.

Den gruppen av turister som Böhm och Hückstädt tillhör vill ha det på det viset och är dessutom villiga att betala rejält för det.

- Vi betalar 250 kronor för ett fiskekort i Barken och får då fiske hur mycket som helst, med tanke på vad resan kostar är det försumbart, det borde vara minst dubbelt så dyrt, säger Jürgen Hückstädt.

Han tror att det vore en riktig satsning att utveckla det naturliga fisket och återställa de naturliga ståndsplatserna för fisken.

- Jag är övertygad om att det finns massor med bland annat tyskar som skulle vara villiga att betala ett mycket högt pris för att få fiska i ett sådant vatten, säger Hückstädt.

Men Ulrich Böhm varnar för att göra för stora och kostsamma investeringar. Han är rädd för att om det blir för exploaterat och för dyrt kommer tyskarna att åka till Kanada i stället.

Däremot det "put and take" som många satsat på är något som både Böhm och Hückstädt fnyser på näsan åt.

- Det kan vara något för barn och eventuellt familjen att fiska i, men absolut inget för den som är fiskeintresserad, säger Böhm.

En annan sak som de är övertygade om att skulle öka intresset för turister att besöka Sverige är om vi fick samma valuta som resten av Europa.

- Den som i dag ska turista i Norden måste ha tre olika sorters kronor, det vore enklare om det var euro överallt, säger Hückstädt.

Han kommer omgående att ta upp saken med sin vän Roger Hemming för att få till en förändring. Detta trots att Hemming är kampanjledare för socialdemokrater mot EMU.

I år har de med sig en egen båt för att kunna fiska i Barken.

Förra året var de ut och fiskade med trollingfiskaren Kjell Eriksson och det var något som gav verklig mersmak.

- Kjell Eriksson är en stor man och en ännu större fiskare, vi fick elva gäddor och ett par abborrar på några timmar, en helt fantastisk upplevelse, säger Ulrich Böhm.

Under sin vistelse i Smedjebacken bor de hos Göran Hindefelt i Perhindersbo och där har de naturen in på knutarna.

- Helt fantastiskt, vi har djur alldeles intill huset, det är så här tyskar vill semestra, säger Hückstädt.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons