Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ge Vika eget Vasa

Annons

Sikten är dålig i Vikasjön, humus grumlar vattnet, annars skulle man kunna se vraken som ligger alldeles vid båtbryggan.

Att de finns där vet man sedan länge, men under sommaren har folk från Falu dykarklubb gjort nya undersökningar. Bland annat har man mätt båtarna och dokumenterat dem med undervattens-kamera.

På omkring tre meters djup ligger en gammal pråm som är 16-17 meter lång och fem meter bred.

Något större är den båt som ligger lite längre ut, på drygt sju meters djup. Hon var en segelskuta som byggdes om till pråm.

Eventuellt kan det vara en konstruktion av den kände skeppsbyggaren af Chapman, ett grundgående fartyg som gick på Runn som kunde styras med hjälp av rörlig stormast.

- Är det en sådan fraktskuta så är den fullständigt unik, säger Björn Fahlén.

Det är först och främst denna sjöhistoriska dam som båtgruppen är intresserade av. Segelskutan byggdes om till fraktpråm och ligger nu halvfull med grus på botten. Hon sjönk 1930, kanske var hon snett lastad när hon gick i kvav.

Där båtbryggan nu ligger fanns förut en utlastningshamn.

Innan lastbilarna tog över skeppades mycket grus från Vika. En stor bit av åsen ligger nu på Faluns gator.

- Vi funderar på att söka EU-medel för att klara bärgningen, berättar Björn Fahlén.

Drömmen är att pumpa ur gruset och lyfta upp båtarna nästa sommar. Är de i någorlunda skick kan de rustas och bli utställningsbåtar i Faluån.

Eftersom vraken bara har legat i 70-75 år omfattas de inte av fornminneslagen.

Men först ska skutan och pråmen filmas igen, under hösten blir vattnet klarare och denna gång ska dykarna använda belysning.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons