Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ge föräldrar stöd

Annons

Under föreläsningen beskrev han ett tidigt och förebyggande arbetssätt, där barnen och ungdomarna är målgruppen och föräldrarna redskapet. Han var inbjuden av kyrkornas samarbetsråd i Rättvik för att prata i ämnet.

- Politikerna och tjänstemännen i Rättvik har varit försiktiga om att uttala sig om den här modellen är bra eller dålig. Ett försök pågår i Furudal med föräldrarstöd och man vill invänta resultatet från det projektet innan man går vidare och utvecklar nya tankar kring föräldrastöd, berättar Waldemar Landén som är församlingsmedlem i pingstkyrkan i Rättvik.

Det var frikyrkorna i kommunen som bjudit in till lördagens föredrag.

Ett 30-tal kommuner jobbar i dag mer eller mindre enligt det här konceptet. Thomas Johansson tog också upp exempel från andra delar av landet. I Leksand har man arbetat med detta sedan 1996 och i kommunen fortsätter det kontinuerliga föräldrastödet - i form av föräldragruppsverksamhet - ända till det barnet fyllt 20 år.

- Vid ett års ålder blir kommunen ansvarig för verksamheten, teamet ändras och andra resurspersoner tas in efterhand. Teamet förändras eftersom barnet blir äldre, säger Thomas Johansson.

Den personal som kan hjälpa till kommer bland annat från elevhälsan, familjerådgivningen och socialtjänsten.

Utgångspunkten är att ha föräldragrupper med mellan 12-20 föräldrar i.

- Vi har startat en tonårsgrupp för föräldrar, med upp till 30 föräldrar i gruppen, säger han och fortsätter:

- De löser problem och får svar på tankar i gruppen, det blir ett mindre behov av individuella insatser.

Med den här arbetsmetoden är det i Leksand cirka 75 procents pappanärvaro till skillnad mot cirka 30-40 procent i andra kommuner.

Vilka är de största vinsterna med det här arbetssättet?

- Det är pappornas engagemang och deltagande. Samhällets kostnader för de barn, vars föräldrar är engagerade i grupperna, ser ut att minska.

Det bedrivs för närvarande också forskning, specifikt på Leksandsmodellen, vid Sköndalsinstitutet utanför Stockholm. Där forskar man kring det här arbetssättet och vilka effekter det får på samhället.

Arbetet i Leksand har varit framgångsrikt då tre av fyra grupper fortsätter träffas och föräldrarna får möjlighet till ett socialt hållbart nätverk.

- Det krävs politiskt mod för att prioritera detta i en budget. I november blir det en konferens i Leksand, där representanter från Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet berättar hur man gör för att räkna hem en vinst i sin budget om man satsar på förebyggande arbete bland barn och ungdomar, förklarar Thomas Johansson.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons