Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill fridlysa 250 år gammal lind

Annons

Den som färdas efter riks 71 mellan Dala-Järna och Vansbro kan kasta en blick norrut över de stora åkrarna strax väster om Myrbacka. Blicken faller då på en jättelik lind, ett inte alltför vanligt träd på våra breddgrader.

Linden tros ha kommit på plats redan under 1740-talet. Buren som späd planta av korpralen Erik Dunderhake och planterad som vårdträd på Storkgården.

- Linden växer på de marker som jag har brukat, berättar Georg Emilsson i Nordanåker, och jag har sedan jag var ung pojke fascinerats av trädet.

Nu brukas åkrarna av andra odlare och Georg är inte helt övertygad om att de är lika intresserade av att bevara trädet. Därför har han tillsammans med sonen Per vänt sig till länsstyrelsen för att få linden fridlyst.

- Nordanåker såg helt annorlunda ut på 1700-talet, konstaterar Georg.

- Före de stora ägoskiftena under 1800-talets senare hälft var gårdarna utspridda på åkrarna. Där linden finns idag fanns en stor gård bebodd av flera generationer indelta soldater ur Järna rote. Gårdsnamnet var Stork.

- Vid skiftena hamnade gårdarna längs genomfartsvägen genom Nordanåker, berättar Georg och visar en karta från 1820-talet med stora gårdstecken vid den plats där linden tronar ensam idag.

Georg har haft hjälp av en expert med att åldersbestämma linden. De har borrat de båda cirka 80 cm tjocka stammarna.

- Borrningarna bekräftar att linden är omkring 250 är gammal, säger Georg Emilsson, den ena stammen är rutten inuti, den andra ihålig varför vi inte har kunnat räkna mer än en halv kärna och den har mer än hundra årsringar. Så inget motsäger egentligen den muntliga traditionen om att Erik Dunderhake grävt upp en planta under sin vandring hem till Nordanåker efter att ha deltagit i kriget mot ryssarna i Finland åren 1739-1744.

- Helt klart anser jag att linden ska fridlysas så att den får finnas kvar så länge den står och det gör den i många år än. Den är visserligen skröplig invändigt, men ytved och bark är frisk och den kommer att grönska under många, många vårar.

- Dessutom finns en späd, tredje stam på väg upp! konstaterar Georg glatt, får den tid på sig kan den växa till en ny jätte.

Det vackra trädet och dess historia kommer att få ett eget kapitel i den dokumentation av Nordanåkers by som växer fram och som ska resultera i en bok.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons