Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill förstärka båtlivet

Annons

Därför vill Siljans fartygsförening bygga en brygga på Prästön i östra delen av Insjön.

- Ön är visserligen ett naturreservat, men folk måste kunna ta sig dit för att kunna njuta av naturen, säger Åke Danielsson, ordförande i Siljans fartygsförening.

Byggnadsnämnden i Leksand sa för ett par veckor sedan nej till det sökta bygglovet och hänvisade till att ön är ett naturskyddsområde.

- Jag tror absolut inte att det skulle bli några problem med folk som åker dit och förstör. Några sådana erfarenheter har jag inte fått under de 25 år som jag varit med och verkat för byggandet av allmänna båtbryggor.

Skulle det mot förmodan bli problem så är det enligt Åke Danielsson bara att ta bort bryggan.

- Det är en flytbrygga som vi vill bygga och då är det väl bara att flytta den. Det är Siljans fartygsförening som står för alla kostnader. Vi gör det här helt ideellt och bryggan skulle vara tillgänglig för alla. Det är en viktig sak för oss att öka tillgängligheten i Siljan, Orsasjön och älven, fortsätter Åke Danielsson.

Mellan Tibble och Gråda finns det bara en allmän båtbrygga för den som vill ta en tur längs Österdalälven.

- För två år sedan byggdes en båtbrygga i Rälta och det blev ett otroligt lyft för både båtlivet i älven och för byn. En brygga på Prästholmen skulle innebära ett stopp halvvägs till Rälta.

Även om byggnadsnämnden i Leksand sagt nej, så är ärendet inte avgjort. Eftersom Prästön är ett naturreservat är det länsstyrelsen som har avgörandet i sin hand.

- Nu väntar vi på länsstyrelsens beslut. Jag hoppas och tror att de stödjer oss så att bryggan kan byggas, men skulle det bli avslag så får vi ta ställning till det då, avslutar Åke Danielsson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons