Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill flytta fokus från fåglar

Annons

Tidigare i veckan meddelades att Vattenfall Eldistribution fått koncessionsrätt för att bygga en ny ledning mellan Hedemora och Garpenberg.

Det har under flera års tid diskuterats och tvistats om bygget. Påverkan på Hovrans våtmarker och fågellivet där har stått i fokus.

Energimyndighetens ja till bygget kan överklagas. Sven Erik Svahn ser helst att det inte sker.

-Det har varit mer fokusering på fåglar än på elförsörjning. Jag tycker att det vore fel om kommunen till exempel överklagar. De är inte omedvetna om att elnätet i centrala Hedemora behöver förnyas, säger Sven Erik Svahn.

Han menar att elledningen mellan Hedemora och Garpenberg är en förutsättning för de investeringar Hedemora Energi vill göra. Dels vill de bygga ett nytt ställverk tillsammans med Vattenfall, dels vill de bygga bort gamla luftledningar.

Från Tvikstarondellen går det luftledningar över och i närheten av bostadsområden. Dessa vill Hedemora Energi ersätta med nedgrävda ledningar.

-De investeringarna är avhängiga att ledningen mellan Hedemora och Garpenberg blir av. Det är en positiv miljöpåverkan att luftledningarna kommer bort från bostadsområdena, förklarar Sven Erik Svahn.

I projektet ingår också att ordna en rundmatning av el, vilket gör elförsörjningen mindre sårbar vid avbrott. El kan matas från andra hållet.

Det har tidigare uttryckts farhågor om att elförsörjningen skulle vara otillräcklig redan under vintern som varit.

- Peppar, peppar, det har fungerat i vinter. Men det här ärendet har tagit lång tid och vi vet inte hur länge det nuvarande nätet håller, säger vd:n för Hedemora Energi.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons