Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill flytta aska men ansvariga säger nej

Annons

Begravningslagen säger att stoft eller aska inte får skadas vid gravöppning. De urnor som började användas i slutet av 1970-talet bryts ner inom 10-15 år och därför sade kyrkogårdsnämnden i Falu kyrkliga samfällighet nej när de anhöriga ville flytta aska från en gravplats på Skogskyrkogården till minneslunden.

Dottern överklagade beslutet. Hon berättar att pappan önskat en gravsättning i minneslunden. Modern ångrade sig efter faderns död och var orolig över att gravsättningen skett i strid mot den avlidnes vilja, men det dröjde 18 år innan de anhöriga bad om flytt.

I juni överklagade de nej-beskedet till länsstyrelsen som gav dem rätt. Askan skulle flyttas, under förutsättning att det kan ske utan att askan skadas, och om detta är möjligt vet man först när graven öppnats.

I måndags överklagade kyrkogårdsnämnden länsstyrelsens beslut. Nu får länsrätten döma.

- Så här långt efter gravsättningen är det omöjligt att lokalisera askan, säger centerpartisten Lars-Erik Lunå som är ordförande i kyrkogårdsnämnden.

Han har märkt att antalet "flyttärenden" minskat. I år har det bara varit ett par, jämfört med många fler under en lång period.

Tidigare i år gick ett överklagande i Falun ända upp till kammarrätten, men kyrkogårdsnämnden fick rätt och askan flyttades inte.

Anhöriga som vill flytta askan hänvisar ofta till att de inte kan sköta graven.

- Men det är inget hållbart argument enligt begravningslagen, säger Lunå. Man kan ju lösa det genom att behålla gravstenen och så gräs.

I en tid när många flyttar är annars askgravlunden den mest populära begravningsformen. Den är ett mellanting mellan den anonyma minneslunden och en gravplats. Här får den avlidne en plakett och det finns plats för snittblommor, resten sköter kyrkogårdsförvaltningen.

Askgravlunden är nästa full vid Skogskyrkogården och en ny kommer troligen att anläggas. Även vid Stora Kopparbergs kyrka blir det en askgravlund.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons