Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill flyga på Mora

Annons

Kostnaden för att upprätthålla trafik under vinterperioden är 1 930 000 kronor och med ovan nämnda bidrag blir Mora kommuns andel sålunda 1 130 000 kronor.

Mora flygplats trafikeras nu av flygbolaget Skyways med tre dagliga dubbelturer, samtliga med mellanlandning på Dala airport i Borlänge.

Trafiken upprätthålles med Saab 340 och Sören Roos som är marknadschef vid Skyways säger att passagerarunderlaget är helt okay med det här upplägget.

Mora kommun har gått ut med en ny förfrågan gällande trafik under vår och sommarperioden och där svar ska vara inkomna senast den 12 mars.

- Vi är intresserade av att fortsätta trafikera Mora och håller på att räkna på den nya perioden, säger Sören Roos och tillägger att Skyways då utgår från nuvarande koncept med mellanlandning i Borlänge.

Mora vill under nästa period ha en fjärde tur där önskemålet främst är en senare avgång från Arlanda än den nuvarande som avgår klockan 18.15.

- Det har vi noterat i förfrågningsunderlaget och det räknar vi med att kunna erbjuda i vårt anbud, säger Sören Roos.

Länsstyrelsen anger att trafiken på Mora flygplats kan betecknas som ett yrkesflyg på vilket många arbetstillfällen beror.

Det lokala näringslivet är beroende av att kunna transportera snabbt och enkelt både in- och utrikes. Dagpendlare från andra kommuner utgör ett stort antal anställda i företag lokaliserade i området.

Det är av största vikt att avlägsna kunder och samarbetspartners till företag i norra Dalarna kan resa bekvämt och effektivt.

Flygplatsen i Mora och möjligheten till ett reguljärt flyg till Arlanda är en viktig angelägenhet för omkringliggande kommuner och norra Dalarna.

Länsstyrelsen konstaterar vidare att förutsättningen för en fortsatt trafik från den 27 oktober i fjol blev en "Dalalinje" där man tar till vara och förstärker ett befintligt flygprogram mellan Dala Airport och Arlanda, vilket också gagnar Dala Airports reguljära flygverksamhet.

Avslutningsvis anger länsstyrelsen att syftet och målet är att utveckla flygtrafiken mellan Mora och Arlanda.

Andemeningen bör vara att trafiken så småningom ska bära sig själv.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons