Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill få ut gubbarna

Annons

I sin fråga, menar Schyman, är själva problemet definierat och samtidigt vad man ska göra åt det.

De cirka 80 åhörarna, till största delen kvinnor, i Coriandergården skrattar gott när Schyman fäller dessa ord.

Schyman som av flera olika anledningar dragit rubriker i tidningarna är nu i ropet för att hon är med i det nystartade nätverket Feministiskt initiativ, fi, som kan komma att bli ett nytt parti i riksdagen om det får väljarna med sig.

- På vägen hit undersökte vi med varandra om vi skulle kunna skapa en bråkig, aggressiv och kul debatt men vi tänker så lika så det här blir som det blir, säger Mazetti som kallar sig feminist men som inte vill bli förknippad med fi.

Katarina Mazetti, journalist och författare, bland annat till succéboken Grabben i graven bredvid, var den som ställde frågor till Schyman.

För Gudrun Schyman handlar feminismen om att bryta det rådande maktsystemet i vilket männen är överordnade kvinnorna.

Ett system som tar sig olika uttryck, allt från mäns våld mot kvinnor, sämre sjukvård för kvinnor och lönediskriminering av kvinnor. Hon konstaterar att denna rådande maktordning matas vi med redan från födseln. Gull gull, rosa och dockor för flickor medan det är blått och krigsleksaker som gäller för pojkar.

Mazetti ger en rad exempel ur ett globalt perspektiv som enligt henne visar att Sverige ändå kommit långt i fråga om jämställdhet mellan könen. Trafficing, könsstympning och liknande förekommer ännu i stor utsträckning.

I Ryssland ses exempelvis boken Grabben i graven bredvid som väldigt feministisk.

- Jag fick massor av frågor av journalisterna, de tyckte att det var konstigt att hon inte genast lämnade sitt jobb som bibliotekarie och flyttade in till bonden när hon blev kär i honom.

Mazetti konstaterar att många män menar att feminismen och dess mål är avtändande, hon tittar på Schyman som svarar:

- Att ta sig förbi alla orättvisor främjar kärleken. Det här är en stor kärleksrörelse, säger hon och drar ner applåder.

Att Feministiskt initiativ kommer att sablas ner i pressen är Schyman säker på. Hon anser att kvällstidningsfolk och vissa politiska kommentatorer lever i sin egen värld.

Att svenska män är som talibanerna och att män skulle få betala högre skatt på grund av våldet mot kvinnorna, menar Schyman bara är medvetna feltolkningar av mediefolk.

Hon ger ett exempel från tiden då hon blev partiledare.

- På DN:s första sida kommenterade de bara min kjol, mina höga klackar och att jag hade långa snygga ben. De hörde inte på vad jag sa, inte ett ord om det. Det tog ett år innan jag fick ett huvud och ytterligare ett år innan man förstod att jag hade något i det.

En som stod bakom inbjudningen av Schyman och Mazetti var Monica Brun. Hon menar att fi behövs.

- Alla partier säger sig vara feminister, men inget händer, säger hon. Den här träffen bestämdes innan fi kommit på tal, vi är några stycken som ville att de skulle komma hit, säger hon.

Gudrun Schyman konstaterar att det var vid ett möte i Säter som nätverket Feministiskt initiativ bildades.

Socialkooperativet Steget tog emot inträdesavgiften och ordnade med fika.

- Vi hoppas kunna göra fler sådana här arrangemang, säger Maria Lindgren på Steget.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons