Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill få unga att mötas

Annons

Sex personer från fem församlingar är det som bildar Svenska kyrkans ungdomsteam i Falun, och dörren är öppen för fler församlingar om de är intresserade av att vara med. Bakgrunden till samarbetet finns i det faktum att församlingsgränserna i dag är satta ur spel. Du bor i en församling, tränar fotboll i en annan och går i skolan eller jobbar i en annan.

- Därför är det viktigt att samverka över gränserna och framför allt gäller det på ungdomsområdet, säger Petter Svärd, som arbetar som församlingspedagog i Falu Kristine församling.

- Det vi är ute efter är att få till ett möte med unga på deras villkor, på deras arenor och på deras sätt. Då gäller det att finnas på nätet, synas i media...

- Kan vi samverka får vi större bredd och möjligheter att möta ungdomarnas behov och frågor. Vi tror ju att vi har något att komma med, en verksamhet och ett innehåll som är viktigt.

Ungdomsteamet har funnits sedan i höstas och finns med i en rad forum som berör ungdomar. Bland annat det lokala brottsförebyggande rådet, BRÅ, och i arbetet med att bygga upp kommunens nya allaktivitetshus i gamla Lantmäteriet.

- Det är inte så konkret än, utan vi håller på att forma oss och pratar om hur vi ska jobba framöver.

Tanken är också att ungdoms-teamet ska göra det lättare för skolor och myndigheter att hitta rätt när de vill ha kontakt med Svenska kyrkan i frågor som rör ungdomar. Dessutom försöker man samla sig kring konfirmationsarbetet för att få fram en bra första information som kan visa på bredden som finns i Falun.

Vid alla större festhelger, som till exempel lucia och skolavslutningen, när många ungdomar är ute på stan, kommer ungdomsteamet också att turas om att ha ansvar för nattvandringen.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons