Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill få kraftverksplan prövad

Annons

Men Transtrands besparingsskog ger sig inte. Styrelsen har beslutat att gå vidare och försöka få tillstånd.

- Vi är överens om att det här en bra idé. Det talas ju om miljövänlig grön el och det kan väl inte finnas el som är mer grön och miljövänlig än den vi skulle kunna producera i Ejforsen.

- Dessutom finns det en stark lokal opinion för att återuppbygga kraftverket i Ejforsen, säger Bengt Gudmundsson, ordförande i allmänningsstyrelsen i Transtrand, och han fortsätter:

- Vi behöver ju inte göra något nytt ingrepp i naturen, och vi avser inte att ta mer vatten från älvfåran än det gjordes tidigare. Intaget till kraftverkets kanal och en liten damm finns redan på platsen.

- Det som behövs är att vi rensar upp, sätter dit en ny turbin och bygger över ett litet maskinhus. Även fundamentet från det gamla kraftverket finns kvar.

Vad som komplicerar det hela, ur allmänningsstyrelsens perspektiv är att det gamla kraftverket aldrig blivit laglighetsförklarat. Det både byggdes (1917) och revs efter haveri (1978) då den gamla vattenlagen gällde.

- Vi har fått besked från länsstyrelsen att projektet inte kan godkännas med ett enkelt förfarande utan vi kommer att få söka miljödom och laglighetsförklaring, men vi tycker inte att det ska var omöjligt och vi har anlitat en konsult som hjälper oss, säger Bengt Gudmundsson.

Enligt länsfiskedirektörens bedömning innebär en sådan process att ett kraftverk i Ejforsen kommer att bedömas som ett nybygge.

Fuluälven ingår i de vattenområden där lagen, miljöbalken, förbjuder anläggande av vattenkraftverk.

- Vi vill ha detta prövat. Vi har opinionen med oss och läget på elmarknaden talar också för oss, säger Gudmundsson.

Att bygga upp kraftverket beräknas kosta cirka 6 miljoner kronor och ge energi motsvarande förbrukningen i 65-70 eluppvärmda villor.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons