Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill få byn levande

Annons

Garpenberg har en fantastisk natur med möjligheter till att utveckla turism. Byn har också affär, gruvan, morfars ort, kalkbrottet, gruvkapellet, slalombacken och bara någon kilometer till skogshögskolan.

Men Garpenberg har inte längre någon sjukstuga, bank, post, storkök eller framtidstro. Det sista ska tas med en nypa salt för i lördags träffades några Garpenbergsbor i Centrums matsal för att diskutera framtiden.

- De tar gärna emot våra skattepengar men ger ingenting i gengäld, säger Laszlo Sibalich, en av Garpenbergsborna som hörsammat inbjudan.

Laszlo är inte ensam på mötet att vara kritisk till makthavarna i Hedemora kommun.

Bakom mötet står Lotta Graned som på eget bevåg bjudit in till ett möte om framtiden. Det är det andra mötet i ordningen och det kom betydligt fler den här gången jämfört med mötet i januari.

På mötet kommer de överens om att försöka väcka liv i det gamla byalaget. Flera förslag förs fram för att möta framtiden. Det handlar mycket om turism men också om att kunna presentera en livs levande gruvnäring vilket få orter i landet kan göra.

Samtidigt som mötet pågår kommer 85-årige Gunnar Nejman till Tempo för att handla. Gunnar har jobbat som målare i 51 år i Hedemora och Avesta, han har bott i Garpenberg sedan han var sex år.

- De la ner läkarmottagningen så nu måste man till Långshyttan - jävla tok. En vän, som dog för ett tag sedan, sa att det inte längre blir av att åka iväg för ett blodprov. Det blir ogjort och nu är han död, säger Gunnar Nejman.

Butiken bjuder på gratis kaffe men vill man ha en bulle kostar fikat fem kronor. Vid serveringsborden står en "medborgarterminal" där byborna kan söka jobb eller kolla samhället i stort. Där står också en dator uppkopplad på nätet.

Den får användas femton minuter och är gratis. Det är en rest från ett gammalt projekt som familjen Floren står för - butikens innehavare.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons