Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill dubblera lodjursjakten

Annons

Det framförs i en skrivelse till Naturvårdsverket från SSiR, Sveriges samarbetsforum i rovdjursfrågor. Skrivelsen är undertecknad av organisationens ordförande, Tage Collberg i Silvberg.

I fredags sköt han själv ett lodjur vid Uggelbo strax norr om Säter och därmed var årets kvot på fem lodjur fylld för södra Dalarna där Borlänge, Smedjebacken, Säter, Hedemora och Avesta ingår.

Han hoppas på en snabb handläggning från Naturvårdsverkets sida.

- Vi har tid på oss till 31 mars om tilldelningen utökas, säger han till tidningen.

I brevet till Naturvårdsverket framförs att vid årets lodjurs-inventering i Dalarna redovisades 28 familjegrupper, varav minst 15 i södra Dalarna, fördelade på 92 lodjur varav 24 årsungar.

"Med tanke på det stora mörkertal som finns utöver detta kan man utan tvekan lägga till minst 30 procent och kanske ändå inte nå det totala antalet som kan vara minst 125 lodjur, en ökningen sedan föregående inventering med en fördubbling", framförs till Naturvårdsverket.

SSiR föreslår en utökad licenstilldelning som över hela landet bör vara på minst fördubbling.

I skrivelsen pekas på den stora minskningen av rådjursstammen.

"De rådjur som finns kvar söker sig till öppna fält och även till stor del in i tätorterna med alla de problem detta medför. Allt från trafikfara, betesskador i trädgårdar och då rådjuren är värdar för fästingar ökar risken för fästingangrepp på människor med påföljande sjukdomar", framförs vidare.

I förslaget för Dalarna ingår utökning från fem till tio lodjur i område ett (södra Dalarna), från fyra till åtta i område två (norra Dalarna) och från två till fyra inom renbetsområdet.

Vidare föreslås att, förutom ökad tilldelning, ska jakten för 2004 få påbörjas redan från 1 januari utan skillnad för fällfångst eller jakt.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons