Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bekosta rondell

Annons

Nästa år är det tänkt att väg 293 mot Borlänge och Leksand ska börja byggas om för ökad säkerhet. Trafikljuskorsningen vid Ingarvet ingår inte i det arbetet, utan trafikljusen ska vara kvar enligt planen. Nu har Falu kommun och företagare på området börjat jobba för att korsningen ska bli en rondell och att den ska byggas i samband med de andra åtgärderna längs vägen. Ungefär två miljoner kronor skulle det kosta att göra en rondell och sätta upp flaggor vid 293:an. Det senare är en idé som studenterna inom sommardesignkontoret kom med för att göra Ingarvet mer attraktivt.

I diskussioner med företagare kom näringslivschefen Hans Ahlin på att företagen på Ingarvet skulle kunna vara med och betala rondellbygget.

- Det är ett nytt initiativ i Falun. Vi hoppas att vi snabbare får igenom projektet om de stöttar med finansieringen, säger Hans Ahlin.

Hans förhoppning är att Vägverket ska betala huvuddelen av rondellbygget. Kommunen kan bidra till en del, främst till utsmyckning och företagen kan bidra med en fjärdedel, det vill säga 500000 kronor.

De cirka 120 företagen på Ingarvet har tillfrågats om de kan tänka sig att bidra med pengar. I den utskickade intresseanmälan står det att företag kan satsa från 1000 kronor och upp till 8000 beroende på bolagens storlek. 37 företag har hittills sagt ja till idén och vill bidra med pengar. Cirka 30 vill inte skjuta till pengar men vill ha en rondell.

Varför har de inte velat betala?

- De har sagt att de redan gör det via skattsedeln, säger Lars-Erik Fix.

För Plåt Lars AB, som har tio anställda, skulle det betyda att företaget får betala in 2000 kronor. Lars-Erik Fix tror inte att han kommer att behöva betala in det eftersom han tror att Vägverket inte tar emot pengar för rondellbyggen.

Bo Bävertoft på Vägverket säger att Vägverket inte har någonting emot att andra finansierar vägbyggen. Troligtvis kommer Coop forum att betala för en cirkulationsplats vid utbyggnaden av affären i Borlänge. Ica kanske bidrar till en infart från riksväg 80 till regementet.

Vägverket vill inte betala för en rondell in till Ingarvet.

- Vi har inga pengar överhuvudtaget till en rondell. De vägbyggen vi ska prioritera finns med i länsplanen, och där finns cirkulationsplatsen inte med, säger Bo Bävertoft.

Då är det upp till kommunen och näringslivet på Ingarvet om det ska bli ett rondellbygge på Ingarvet, enligt Bävertoft.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons