Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill att länsrätten granskar fiskodlingen

Annons

I skrivelsen till länsrätten pekar arbetsgruppen på att det mellan kommunstyrelsens sammanträde i november förra året och det i december inte gjordes en djupgående och bred analys av ärendet.

- Enligt beslutet i kommunstyrelsen i november skulle återremissen resultera i mer fakta. Någon sådan redovisning gjordes inte i december då kommunstyrelsen tog beslut om att förnya arrendeavtalet med Slotts lax AB, säger Ronny Svensson en av undertecknarna av skrivelsen till länsrätten.

- Dessutom finns ingen dokumentation om att miljö- och hälsoskyddsnämnden fått möjlighet att yttra sig i ärendet i det här läget, fortsätter Svensson.

Nu vill man att länsrätten tittar på ärendet och prövar om allt gått rätt till enligt kommunallagens bestämmelser.

En annan sak som oroar arbetsgruppen är en skrivelse från Slotts lax juridiska ombud där det framgår att man kan tänka sin rättsliga åtgärder om Leksands kommun inte följer de avtal som finns med företaget.

- Hotbrevet är väldigt uppseendeväckande, speciellt som kommunjuristen poängterade skadeståndsrisken vid kommun-styrelsens sammanträde i december. Vi är rädda att det påverkade beslutet.

Varför fortsätter ni att driva frågan när Miljööverdomstolen givit klartecken till en utökning från 125 ton/år till 500 ton/år?

- För oss är det viktigt att allt går rätt till och att lagar följs. Så fort jag går på Noret kommer folk fram och vill prata och diskutera och oron för framtiden är stor.

- Dessutom är miljööverdomstolens dom en sak och kommunens arrendeavtal något helt annat. Miljööverdomstolens så kallade experter ger vi inte mycket för. De känner inte ens till den senaste tekniken på området när det gäller att ta vara på fekalieavfall och foderspill vilket är skrämmande! fortsätter Ronny Svensson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons