Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill arbeta för unga

Annons

Gitarren är viktigast. Annars är det ännu helt kalt på väggarna i Kajsa Bengtz rum på pastorsexpeditionen.

Musiken har en stor plats i livet för Kajsa Bengtz. Under studieåren i Uppsala sjöng hon i Allmänna sången och musiken var faktiskt en bidragande orsak till att hon valde prästyrket.

-Det var en av pusselbitarna när jag i trean på gymnasiet funderade vad jag ville göra med mitt liv. De andra pusselbitarna var att jag absolut ville plugga vidare och jobba med människor. Och så ville jag ha med Gud på ett hörn om man nu kan säga så, Gud är väl snarare i centrum av allt, säger hon och skrattar.

Sedan 1984 har hon varit konfirmationspräst i Sundborn där hon själv konfirmerades tio år tidigare.

Som komminister i Västerås engagerade hon sig mycket för barn- och ungdomsverksamheten.

-Det känns lite skräckartat att bli kyrkoherde och lämna den nära kontakten med ungdomarna. Nu får jag se dem mer på håll.

Men tjänsten i Hedemora lockade. Tiden som kyrkoherde i Arboga gav Kajsa Bengtz blodad tand och kyrkoherde är en befattning som inte växer på träd, så hon tog chansen.

-Jag har längtat att få jobba med de övergripande visionerna igen.

Kajsa Bengtz hade hört att Hedemora har en bra barn- och ungdomsverksamhet och eftersom detta ligger henne varmt om hjärtat vill hon gärna jobba med att stärka den verksamheten.

-Barnen och ungdomarna är kyrkans framtid. Om inte kyrkan lever vidare försvinner de värden som kyrkan står för.

Hon menar att kyrkan erbjuder en trosgemenskap som knyter människorna starkare till varandra än nyandliga smörgåsbord av trosatser där individen kan plocka efter eget gottfinnande.

Kristendomens kärna är solidariteten och övertygelsen om alla människors lika värde enligt Kajsa Bengtz.

-Jesus delade inte upp människor i sämre och bättre. Han umgicks med prostituerade, drinkare och Samarier, ett folkslag som judarna enligt samhällets normer inte skulle ha något samröre med.

Hon hänvisar till Galaterbrevets tredje kapitel vers 28: "Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus."

Det solidaritetsbudskap som Paulus uttrycker här gäller även homosexuella enligt Kajsa Bengtz som är för registrerat partnerskap.

Men står det inte att homosexualitet är en synd på flera ställen i Bibeln?

-Jo, men om man accepterar det måste man även acceptera Bibelverser som uppmanar till stening och slaveri.

En viktig uppgift som kyrkoherde är att hålla ihop personalstyrkan inom församlingen och det är inte alltid det lättaste. Kyrkan tycks från ett utifrånperspektiv vara en konfliktfylld arbetsplats, inte bara i Hedemora. Kajsa Bengtz håller med.

-Jag tror att vi är lite konflikträdda. Vi vrider och vänder på varandra i kyrkan i stället för att ta itu med saker.

Kajsa Bengtz föräldrar är från Falun och släkten kommer ursprungligen från Bengtzgården i Stora Skedvi så Hedemora med omnejd är inte helt främmande för henne, men hon bor kvar i Västerås med man och tre söner 16, 18 och 21 år.

Tågförbindelserna mellan Hedemora och hemorten är goda.

-Fördelen med att ha ett tåg att passa är att jag faktiskt går från jobbet när arbetsdagen är slut, säger Kajsa Bengtz som annars ofta blivit kvar bland pappershögarna efter klockan fem.

Men allt är inte pappersarbete även om kyrkoherde till mångt och mycket är en administrativ tjänst.

Mötet med människor förblir viktigt för Kajsa Bengtz.

-Jag har jobbat som präst i 23 år. Med tiden har jag märkt att, särskilt de som är kritiska till kyrkan, blir glatt förvånade över att jag är en helt vanlig människa fast jag är präst.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons