Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket växtparadis

Annons

Björn Engström visar runt på slingrande stigar. Runt gården i Klockarnäs har han byggt upp olika växtmiljöer, allt från myrmark till klippartier. Han hotar först med en 8-timmarsvisning, men bjuder sedan på en kortare tur.

Björn kan blommornas latinska namn och de svenska. Eftersom han sysslar med att kartlägga bymålet så samlar han också på dialektala benämningar.

- Men på Envikenmål finns det bara namn på nyttoväxter. Det andra var sådant som korna åt, säger han.

Mest förtjust är han i de besvärliga växterna.

- Åtminstone dem som jag lyckas med, säger Björn Engström och visar en ginkgo, ett kinesiskt tempelträd som enligt uppslagsboken förekommer som nordligast i Västerås och Stockholm.

- Jag hann inte ens täcka över det i höstas när vintern kom så plötsligt, men det klarade sig ändå, säger Björn som tror att hans växter blir härdigare eftersom han inte gödslar så hårt, utan låter blommor och träd gå i vila.

Trädgårdsintresset ökar i Sverige. För Björn började det redan för 40 år sedan när han som skolgrabb började sälja kål, astrar och lejongap.

Förut drev han jordbruk, men nu ägnas all tid åt handelsträdgården och den visningsdel där Björn samlar från när och fjärran, stort och smått. Han gillar miniatyrer och visar på dvärgvidet som är stort som en tummetott.

Mellan gräs och ogräs ser han bara en filosofisk skillnad.

- Ogräs är väl en växt på fel ställe, en meter därifrån kan den vara odlad, säger Björn som låter "o-växten" parksallat växa för att folk ska känna igen den.

Ibland försvinner någon växt, men den kan dyka upp igen efter några år, när något frö eller en rottråd har grott igång.

Björn är särskilt intresserad av gamla växter och de ska få en större rabatt.

- Den här funderar jag på att lansera som Envikenros, säger Björn och visar på en höstgrön buske. Den skära pimpinellrosen blommar runt midsommar och är förmodligen framodlad i början på 1800-talet. Den finns på varenda gammal gård i Enviken.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons