Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken unge vill vara lugn och fin?

Annons

Jag var en så kallad pojkflicka. Visst, det hände att jag lekte med barbiedockor, men att snickra och leka med lego var ju bara såå mycket roligare - såna där pojkiga grejer... Och det läskiga är att jag verkligen tänkte på det, verkligen planerade hur jag skulle vara.

Tankar av

MALIN RINGSBY

I mitt huvud var pojkarna dom tuffa, våghalsiga och nyfikna medan flickorna var lugna, fina och försiktiga. Och det är ju inte det minsta konstigt med tanke på att det är just så samhället talar om för oss att vi ska vara. Men vilken unge vill vara lugn och fin när man kan klättra i träd?

Jag ville vara pojkig, ville uppfattas som pojkig, för det var coolt. Och det var därför jag, när jag var sex år, gick omkring iklädd snickarbyxor med en hammare fastsatt i hällan på ena benet.

Det var varken praktiskt eller bekvämt - när man är sex år är det ganska tungt att ha en hammare släpandes i benet dagarna i ända, och fatta smärtan när man snubblar och landar med knäet mitt på spikutdragarsidan. Det var en image, och det var så jävla planerat. Min pojkimage.

Jag sög åt mig allting som jag uppfattade som manliga grejer. Köpte klistermärksalbum med Turtles, gick på fotbollsläger med killaget och önskade mig ett trumset i sjuårspresent... Inte nödvändigtvis för att jag verkligen ville spela fotboll med killar i stället för med tjejer, utan för att alla verkligen skulle fatta att jag var minsann ingen sån där tjej-tjej.

För i min sexåriga hjärna var det enda sättet för mig att slippa vara lugn, fin och försiktig att helt enkelt bli en pojke.

Nu när jag är äldre och har fattat att man faktiskt får skrika och spela trummor även om man har en rosa kjol med volanger så gör det mig så ledsen att se tillbaka. För det är så uppenbart att könsrollerna verkligen hämmar oss, och att små barn ska vara så påverkade av dem känns bara sorgligt.

En sexåring ska inte behöva vara förkrossad över att hon inte föddes som kille, hon ska utan att tänka på det kunna lyssna på en My little pony-saga samtidigt som hon leker med sin flashiga bilbana. Om det är det hon vill.

Mer läsning

Annons