Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vilken tokig teater!"

Annons

Inför torsdagens föreställning är stämningen uppskruvad. Barnen stojar och hoppar omkring, de kan inte vänta en sekund till.

- Syftet med föreställningen är dubbelt, berättar skolans rektor Ingela Härröd Barksjö. Dels får musikskoleeleverna en möjlighet att uppträda inför publik och dels får de små barnen en upplevelse de får gå på teater, höra levande musik, ja de får se något på riktigt.

När barnen sätter sig framför scenen blir de knäpptysta. Vi befinner oss nu i en leksaksaffär. Det ligger lastbilar och gosedjur överallt. En nalle, en pumpa och en prinsessa stämmer upp i en vemodig sång. Publiken sträcker på nackarna för att inte missa någonting.

- Vi skriver precis allting tillsammans, berättar Turi Berglund, en av de sju musiklärare som ligger bakom musikteatern. Det börjar med att vi bestämmer ett tema, utifrån det skriver vi sedan sångerna. Men vi förbereder inga repliker, på scenen improviserar vi.

Musikskoleeleverna i orkestern spelar alla möjliga instrument. Man hör saxofoner, klarinetter, tvärflöjter, blockflöjter, gitarr, piano, fiol och cello. Föreställningen ges fyra dagar i rad, tre gånger om dagen. Varje dag byts orkesterns 25 deltagare ut.

- Jo, det är roligt att uppträda inför publik, tycker Emelie Skröder, som går i 6:an. Hon är pianist i dagens orkesteruppsättning.

Leksaksaffären visar sig ha fått en ny ägare, Rut Frisén. Hon vill kasta bort alla leksaker och i stället sälja hattar av parisiskt snitt.

- Neeeej! Publiken protesterar högljutt.

- Barnen vill alltid vara med och påverka handlingen, de kommer med olika förslag varje gång, förklarar Kristina Åkered Fransson, en av lärarna.

Vad anser publiken om föreställningen?

- Vi tyckte det var roligt, säger Louise Hässling, 5 år. Ja, och tokigt också, tillägger hon med ett smittsamt skratt.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons