Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken soppa!

Annons

Centern har stridit hårt och länge för att få en samordning mellan skolans och äldreomsorgens kostorganisation. Enligt det beslut som kommunen tagit ska alla servicehusens kök omvandlas till mottagningskök och maten ska lagas centralt i Haraldsboskolans kök och fraktas ut.

Om den saken har det varit mycket bråk i främst de mindre områdena utanför Falun som värnat som sina kök och misstrott den nya modellen.

I början på december, kort efter att den nya majoriteten med c, s och mp, tillträtt, gick därför centerns Agneta Ängsås ut och lovade att de mindre köken utanför Falun skulle få vara kvar. Det skulle göras en ny utredning för att hitta samordningsformer mellan orternas skolor och servicehus.

Många jublade över detta och hyllade Ängsås i bland annat insändare. Men hennes löfte skapade också förvirring hos bland annat kommunservice som ansvarar för köken och håller på att genomföra förändringen.

- Vi blev något förbryllade. Socialchefen Ulf Johansson och jag kontaktade kommunalrådet Dan Westerberg men han dementerade att det skulle bli någon ändring av beslutet.

Agneta Ängsås hade därmed så att säga sålt skinnet innan björnen var skjuten. Hon utgick ifrån att hon skulle få den nya socialnämnden, socialdemokraterna och sina egna partikamrater med på att beslutet skulle rivas upp.

- Det måste ha uppstått något missförstånd mellan Agneta och socialdemokraterna, säger hennes partikamrat Dan Westerberg försiktigt.

- Jag tror att det var så att det var tjänstemännen i socialnämnden som tryckte på för att beslutet inte skulle rivas upp, säger Agneta Ängsås.

Men uppenbarligen var hennes eget parti av samma åsikt.

- Jo, vi har diskuterat det inom partiet, mer vill jag inte säga, säger hon.

Är det inte lite pinsamt att rusa iväg och ge löften så här utan att ha förankrat det?

- Jovisst är det det, men jag brinner för arbetet att få en samordning mellan skola och socialen. Men där inser jag att det inte går att driva frågan längre och jag böjer mig för att beslutet inte rivs upp. Men jag har absolut inte ändrat åsikt, säger hon bestämt.

Nu siktar hon i stället in sig på att få gehör för sina idéer i produktionsstyrelsen som ansvarar för kommunservice.

- Jag vill att de ska hejda sig lite, i vart fall vad gäller Enviken och Lyssfallet. Där vill jag få till ett pilotprojekt för jag tror att man kan tjäna pengar på samordning på sikt, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons